marți, 3 august 2010

Poşta redacţiei - blogul lui Alex Ştefănescu


Vestea bună este că Alex Ştefănescu, critic şi istoric literar, autor, printre altele, al unei Istorii a literaturii române care cîntăreşte 2950 de grame, şi-a făcut blog. Blogul se numeşte Poşta redacţiei şi îl găsiţi aici.
Vestea şi mai bună este că Alex caută un tînăr geniu literar. Desigur, pentru un nou capitol al susmenţionatei Istorii. Deci, trimiteţi-i textele (aveţi pe blogul lui o adresă de e-mail şi, pentru tradiţionalişti, o căsuţă poştală)!. El le va citi pe toate şi toate vor primi răspuns.
Vestea proastă este că tot Alex Ştefănescu este şi autorul cărţii "250 de cărţi proaste. Cum să te ratezi ca scriitor". Deci, există şi un risc!

46 de comentarii:

  1. Vestea care desigur nu intereseaza pe nimeni este ca eu sunt indragostita de Alex Stefanescu. Mi se pare ca are un simt al umorului teribil. Dar sunt convinsa ca cei din "250 carti proaste..." nu-s de aceeasi parere cu mine:)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.

      Ștergere
  2. @lady2bug
    Dimpotrivă, vestea asta îl va interesa foarte tare pe Alex :)) Am să-i spun chiar în seara asta!!!
    Evident că acei 250 nu sunt de părerea ta, dar e treaba lor, de ce scriu cărţi proaste?

    RăspundețiȘtergere
  3. Dupa ce-am citit " Jurnalul secret" am inteles ca Alex Srtefanescu este un indragostit vesnic si tare sensibil la sentimentele doamnelor, asa ca va dormi bine in noaptea aia.
    Avand in vedere si antecedentele in posta redactiei, va gasi, sigur, cel putin un scriitor important.

    RăspundețiȘtergere
  4. Alex. Ștefănescu

    Mulțumesc doamnelor care au primit cu atâta căldură (cod portocaliu) vestea înființării blogului meu ”Poșta redacției”. Mulțumesc primei doamne a blogurilor, Lucia Verona, care m-a ghidat prin ”Labirintul obligatoriu” al Internetului. Acest succes neașteptat mă consolează pentru eșecurile pe care aici, la mare, pe plajă, le trăiesc zilnic, nereușind să trezesc interesul fetelor de pe plajă.

    RăspundețiȘtergere
  5. @zincabeiu
    Să sperăm că va găsi :)

    @Cody
    O zi bună! Nu mi-ai povestit cum a fost ieri la Ingrid.

    @Alex Ştefănescu
    Cred că fetele de pe plajă sunt prea timide... :))

    RăspundețiȘtergere
  6. ...deci sa stim si noi, dupa ce-l depisteaza pe tinarul 'geniu' ce face un AS cu el? in idea ca nu ni s-a spus poate fi vorba ca-l starpeste de la radacina sau poate azi concurentza intre intelectuali nu mai e ce-a fost odata?? Unde e un Sadoveanu cu pioneerele sale pe genunchi !

    RăspundețiȘtergere
  7. @UnSoricel
    Hai să nu fim atît de pesimişti :)

    RăspundețiȘtergere
  8. Silvu ple, Lucia.

    Hmm, nu sunt de acord cu tine, toate veştile sunt bune, mai ales ultima.
    Păi ce-i de coléa să ai răbdare ca să citeşti 250 de cărţi proaste, ba mai mult, să mai şi scrii despre ele? E greu, zău, şi din acestă cauză salut prezenţa în această lume uşurică a blogului a unui om cu greutate, în ale literelor, bineînţeles, pentru că – nu-i aşa? – nu-l pot introduce pe Alex Ştefănescu la categoria muscă, deşi am văzut multe muşte literare care îl bâzâie.
    Să fie iubit şi citit, e urarea pe care ţi-am făcut-o şi ţie, şi să dea Domnul să găsiţi ceea ce căutaţi, că eu, cititorul, tare m-aş bucura.

    RăspundețiȘtergere
  9. Buna dimineata Lucia. pai cum sa fie mi-a luat din nou masuri, vineri ma duc iar, sper sa mi-o si dea vineri daca nu sunt probleme. si ca un bonus mi-a pilit piatra de pe dinti, aia care-i mai am ))))

    RăspundețiȘtergere
  10. @Bordelezu
    Silvuple, aşa cum spui.

    @Cody
    'Neatza!

    RăspundețiȘtergere
  11. O, ce rău îmi pare că sunt minoră :)), nu pot participa !
    Îmi este totuşi îngăduit să-l "bag" pe dl. Alex Ştefănescu în blogroll ?

    RăspundețiȘtergere
  12. Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.

    RăspundețiȘtergere
  13. buna dimineata Lucia, o zi faina sa aveti

    RăspundețiȘtergere
  14. D-nule Stefanescu, pe fetele din ziua de astazi le intereseaza mai degraba conturile si daca mai are si fizic de Adonis, cel din fata lor, cu atat mai bine. oamenii inteligenti le-ar pune in inferioritate, pentru ca majoritatea fetelor care umplu plajele au exterior, in schimb sunt lipsite de...continut

    RăspundețiȘtergere
  15. Bună dimineaţa!

    Codeus, chiar dacă Alex Ştefănescu n-ar avea bani tot ar fi un om cu succes la fetici, dar nu numai, şi să-ţi spun de ce, ţi-o spun fără ca eu să-l fi văzut vreodată în carne şi oase, îl ştiu doar din scris, cred că l-am zărit odată, hă-hă, demult, la televizor, dar uitatul la televizor nu e partea mea tare, dacă voi fi având vreuna, tu dacă vrei să mă crezi, bine, dacă nu, nu.:)
    Dincolo de faptul că e “citit”, nu e un om mic, Codeus, cei mici nu-l suportă pentru că e mare – vai ce platitudine poate să emită şi ăsta, vor spune prietenele mele, dactilografele – dar nu în asta stă magnetismul său, omul are şarm, Codeus, lucru rar întâlnit astăzi la noi, bărbaţii.
    Şarm? Da, şarm, un şarm care are la bază inteligenţa şi umorul său deosebit, variat, care îl face a fi încântător. Chiar şi atunci când face praf pe cineva. Unii bărbaţi se supără, multe femei nu, de ce? Pentru că, nu?, multe femei, indiferent de vârstă, ascultă la mine!, au ceva din Vanghelie în ele: parcă şi moartea e mult mai frumoasă la gândul că ea le oferă şansa de a ajunge la Bellu, în cavoul familiei Lahovary.

    RăspundețiȘtergere
  16. Buna dimineata Lucia
    Borde avand in vedere ca nu-l cunosti personal, nu stiu ce sa zic dar prea multe....pe metru patrat ))))
    eu unul nici pentru Lucia nu as indrazni sa fac "tabloul" si cat de cat o cunosc, personal )))

    RăspundețiȘtergere
  17. @Matilda
    "Minoră"? Fii serioasă! :D
    Dar sigur că poţi să-l adaugi în blogroll.

    @Bordelezu şi @Cody
    Alex Ştefănescu este într-adevăr şarmant, iar succesul lui la femei este incontestabil.

    RăspundețiȘtergere
  18. Sărut muna, Lucia!

    @Codeus

    Ehehe, vezi? O doamnă rămâne doamnă chiar şi atunci când merge la nudişti :)
    Putea să tacă, dar n-a lăsat-o inima. Dacă tăcea, rămâneam ca la Techirghiol. :))
    Îmi vine să râd numai când îmi închipui “tabloul” în discuţie, al meu, desigur, în alb şi negru. :)
    Sapropelic de-a dreptul, să dea boala, dupa cum ar zice prietenul nostru comun, ştii tu care.

    RăspundețiȘtergere
  19. Codeus, nu mă mai pot opri din râs contemplându-mi “tabloul”. I-am găsit şi un nume care se pupă cu Deshumatu şi Reîncarnatu din grădina carpatică. Dacă Oana îl vrea, pot să-i cedez ei drepturile de autor pentu a-l folosi drept titlu de roman poliţist.
    “Descărnatu din grădina sarmatică”. Uauuu!!!
    Lucia, nu-i aşa c-ar merge? :)

    RăspundețiȘtergere
  20. Alex. Ștefănescu

    @Bordelezu
    (Ce nume de cod simpatic!)Vă sunt recunoscător pentru aprecieri, dar mă supraestimați. Nu mai am demult succes direct la femei.Trebuie să stau zeci, sute de zile la masa de scris, pentru ca abia abia apoi, prin intermediul textelor pe care le produc, să le trezesc interesul. Alți bărbați, tineri și frumoși, le cuceresc într-o clipă, doar privindu-le. Am și o definiție: literatura e pentru mine un mod complicat de a le cuceri pe femei!

    @Codeus
    Poate că aveți dreptate, dar eu sunt înconjurat de foarte multe simulante, care din dorința de a se afirma ca scriitoare cu sprijinul meu, se prefac că mă plac așa cum sunt: bătrân, gras, în curs de dispariție. Simularea lor este perfectă. În plus, este atât de plăcut să crezi că ești iubit!

    @Un Soricel
    Vă asigur că, dincolo plăcerea mea de mă juca, există multă seriozitate în ceea ce fac. Am o mare experiență de cititor (am publicat până în prezent 15 cărți de critică literară - iar un critic literar nu este altceva decât un cititor profesionist). Vreau - si am mijloacele necesare - ca să-i susțin pe autorii talentați. Pot să-i recomand unor reviste și edituri, pot să scriu despre ei, pot să-i includ în ediția a II-a a Istoriei literaturii române contemporane, la care lucrez în prezent.

    @ Matilda
    Nu vă mai răsfățați! Chiar minoră dac-ați fi/ Textele vi le-aș citi!

    RăspundețiȘtergere
  21. D-nule Stefanescu
    asta si raman, niste simulante sau simulanti dupa caz.
    Din ce mi-a spus Lucia de dumneavoastra ati fi ultimul pe care v-as suspecta ca promovati "valoarea", doar pentru ca vreuna va zambeste ...dulce.

    RăspundețiȘtergere
  22. Borde din cate vad ai o parere foarte proasta despre tine. credeam ca sunt singurul ...performer in chestia asta ))))

    RăspundețiȘtergere
  23. @Alex Ştefănescu

    Domnul meu,

    Vă mulţumesc pentru răspunsul dumneavoastră amabil şi trec peste faptul că m-aţi făcut peşte, aş fi preferat să fiu considerat ton, nu cod, dar nu-i mare bai. Cât priveşte disputa mea cu domnul Codeus, când o doamnă – competentă în problemele de cultură, spre deosebire de mine care sunt preocupat de cultura castraveciorilor – tranşează subiectul, eu tac.
    Dar, domnul meu, mi-aţi adus aminte de un bun prieten, era profesor universitar de economie politică pe vremea când domnia voastră era student. Ce vremuri... studenţii protestatari făceau demonstraţii paşnice de Crăciun, mi-amintesc, parc-ar fi şi acum aievea, când îşi făcea apariţia gazda noastră – frumoasă femeie... vă jur! – în sala de concerte a radiodifuziunii, orga începea să plângă iar bărbaţii rămâneau Bush Be... şi câte altele.
    Brrrr, mi s-a sculat părul pe piept de la emoţia retrăită... Nu ştiu dacă tălică puteţi pricepe emoţia momentului, dar prietenul meu nu putea fi făcut din vorbe, cum spun prietenii din ciclul secundar, era vorba despre şarpele monetar iar o studentă, domnul meu, vă rog să mă credeţi pe cuvânt, frumoasă şi deşteptă... acum e profesor universitar în State, tot vorbea... şi vorbea... ca la examene, până când individul a pus mâna pe cretă şi a desenat pe tablă o vacă. Şi a spus: „Aceasta e o vacă. Acum vorbim despre vacă.”
    Iacătă, deci – gazda noastră iubeşte inginerii şi din acestă cauză le-a preluat cu mult umor expresia preferată: deci, eu o iubesc pe gazdă, domnul meu, acesta este un mare secret, sunteţi primul căruia mă confesez, vă rog să procedaţi pe cale de consecinţă - am ajuns la „Poşta Redacţiei”. He-he, dacă eraţi Adrian Voicu, ştiam cum să vă spun, dar nu sunteţi, aşa că aş folosi cele învăţate de la Toma muslimul, nu-l cunoaşteţi, el semnează ici şi colo „Toma necredinciosu’ „, nu-l căutaţi, e în „Silenţio stamba” :)) , de la el ştiu câte ceva despre arta comunicării. Dar de ce să nu vă zic direct?
    Aţi făcut un blog, v-am urat succes. Eu, nepriceputul, cititor fiind, nu vă voi trimite texte, pentru că nu vreau să scriu, de ce să sar din lac în puţ? Dar tot eu, cititor fiind, v-aş citi cu drag, dar dacă nu am posibilitatea să citesc textul despre care scrieţi, nu am de ce să vă citesc părerea.
    Deci, domnule Ştefănescu, am o mare rugăminte la domnia voastră, desenaţi vaca pe tablă şi eu, cititorul, voi veni cu inima deschisă pe blogul dumneavoastră.
    Nu sunt absurd, nu vreau toate vacile, le vreau doar pe cele care dau oareşce lapte. Şi nici pe acestea în totalitate, da’ măcar o ţâţă, bre, acolo! Na, c-am scăpat-o...
    Tot respectul!

    RăspundețiȘtergere
  24. buna dimineata Lucia, duminica placuta
    Borde, disputa zici? unde vezi frate disputa intre noi doi. eu doar ma "incalzeam". nici nu-ti doresc sa ai o disputa cu mine, sunt foarte Rau, la propriu )))

    RăspundețiȘtergere
  25. buna dimineata Lucia, un inceput de saptamana frumos sa ai

    RăspundețiȘtergere
  26. Felicitari pentru blog si multumiri pentru 'Labirint obligatoriu'. Este deja la departamentul 'de recitit'.

    Iar apropo de articolul de mai sus, poate daca as fi Benjam Button l-as contacta si eu pe Alex Stefanescu. Cine stie, poate am s-o si fac candva, la urma urmei dupa cum se vede din scriitura domniei tale, tineretea e o stare de spirit nu tine neaparat de varsta.

    RăspundețiȘtergere
  27. @Bordelezu
    Ceea ce-şi propune Alex nu este să faca un plebiscit, daca suntem sau nu de acord asupra unui text sau daca ne convine parerea lui despre textul cu pricina. Nu acesta este rostul criticului literar.
    @Cody
    O zi frumoasă!
    @George Adam
    Mulţumesc, e o mare bucurie pentru mine.

    RăspundețiȘtergere
  28. buna dimineata Lucia. astazi te intorci, daca mai tin eu bine minte ))))

    RăspundețiȘtergere
  29. @Lucia

    N-am pus în discuţie fondul, munca de Sisif a criticului literar, ci formatul în care îşi prezintă rezultatul, în cazul nostru pe un blog. Critica literară nu este, în accepţia mea, o gospodărie colectivă a cuvintelor unde unul munceşte iar roadele culese sunt împărţite prin hotărârea adunării generale. Nici măcar cenaclu. Criticul literar e un creator, munca sa presupune talent şi metodă, aşa cred eu.
    Criticul literar recenzează o carte la care cititorul interesat se poate duce pentru a-şi forma propria părere. Aşa se întâmplă când suportul scrisului e hârtia. Când e vorba despre ciberspaţiu, în speţă, cititorul e lipsit de un minim de informaţii despre scrisul celui ce se expune criticii. Acum, deh, nici pe hârtie, de la „Poşta redacţiei” nu aflam prea multe despre oricine, dar o citeam cu speranţa că un oareşcare va fi remarcat şi voi avea pentru ce să aştept numărul următor, în care va apare un crâmpei din încercările acestuia. Din zece, tot era ales unul care promitea, în viziunea celui ce gestiona rubrica, bineînţeles. Ei, pentru acest unul, consideram că am în mână lozul „Mai trage o dată!” şi îl foloseam chiar cu riscul de a lua cu el un altul, necâştigător.
    Un blog e un blog, ori un blog fără comentarii la temă nu mai e blog. Ori ce-ar putea comenta unul ca mine pe un blog dacă nu ştie despre ce e vorba? Un link, o atenţie, o măslină, ceva acolo, de la masa de scris a unuia dintre expeditori, asta aşteptam eu.

    RăspundețiȘtergere
  30. Silvu ple, Lucia.

    Oare ce-o mai fi făcând Gheorghe Grigurcu?

    RăspundețiȘtergere
  31. Mneaţa!

    De ce, mă rog, vreau eu ca ce spune un critic literar să fie citit mai mult decât ce scapă nu ştiu cine pe net? Am îmbătrânit degeaba, nu mă învăţ minte, am dat de-a dreptul în mintea cópiilor care vor ce nu pot avea.
    Scuzele mele, Lucia.

    RăspundețiȘtergere
  32. Vad ca a fost luat cu asalt de anonimi...:D

    RăspundețiȘtergere
  33. @El Desdichado
    Da, am văzut şi eu. :))

    RăspundețiȘtergere
  34. Reamintesc tuturor că pe acest blog nu accept comentarii anonime.
    Am primit azi un comentariu de acest fel adresat lui Alex Ştefănescu. Îl rog pe bravul anonim să se adreseze direct criticului, pe blogul acestuia. Şi, eventual, să semneze.

    RăspundețiȘtergere
  35. lia37_faur@yahoo.fr30 octombrie 2010 la 20:11

    Draga Alex, iata intru si eu in "intimitatea" corespondentei tale. E laudabila ideea de a le raspunde tuturor, promt, categoric, dar, oare, merita? Nu e epuizant pentru un scriitor? Nu e nedrept pentru cei care asteapta alte volume "in fotoliu"? Ma intreb si eu, intrebandu-te pe tine. Mie, una, mi se risipeste energia creatoare cand intru in discutii virtuale, ma risipesc oarecum in ceilalti, iar ei niciodata nu s-au gandit sa ma adune si sa ma aseze intr-o carte. Situatia se schimba doar in cazul in care acest blog va intra in eternitate si va fi rasfoit virtual de cititorii mileniului III.

    Din categoria armatei de blonde, Lia

    RăspundețiȘtergere
  36. @lia37_faur@yahoo.fr
    Dacă vrei să-i comunici ceva lui Alex Ştefănescu, e mai eficient să comentezi pe blogul lui.

    RăspundețiȘtergere
  37. lia37_faur@yahoo.fr30 octombrie 2010 la 21:31

    ...scuze, am facut-o deja, dar, din greseala am "batut la alta usa"...merci.

    RăspundețiȘtergere
  38. @lia37_faur@yahoo.fr
    Nu-i nimic, se întîmplă :)

    RăspundețiȘtergere
  39. @Nicolae Dumitru
    Blogul e bine merci, dar Alex Ştefănescu are nişte probleme personale. Va reveni cu siguranţă.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Fiti amabila, dar observ ca din 2010 nu s-a mai intamplat nimic pe acest blog. Ce s-a intamplat? Cu respect.

      Ștergere
  40. Foarte bine ca taie in carne vie!

    RăspundețiȘtergere
  41. Domnule Stefanescu,nu mai infierati atat de tare comunismul pentru ca ati duso bine atunci ca de altfel toti intelectualii "subtiri":directori si directori adjuncti pe la edituri,redactori si redactori adjuncti la diferite publicatii si bagatori de seama caMircea Dinescu care era u si ei platiti de proletarii care ii dispretuiti.Publicati va rog salariile de atunci ale acestora si a dumneavoastra.

    RăspundețiȘtergere

Click pe poză!