Citeam de dimineaţă că, după părerea lui Emil Boc, nemulţumiţi de statul la trei cozi sunt cei care foloseau abuziv drepturile de autor. Pentru că azi am o dispoziţie benevolentă, n-am să comentez tîmpenia spusă de susmenţionatul boc, ci am să încerc să ofer guvernului o soluţie constructivă.
Trebuie să precizez că relaţia mea cu ceea ce se numeşte "drepturi de autor" este destul de veche - de pe vremea cînd primul cosaş al ţării încă nu învăţase alfabetul. Zeci de ani, lucrurile se întîmplau aşa: eu scriam ceva, un articol, o carte sau o piesă, apoi textul respectiv apărea în ziar sau la o editură sau pe scena unui teatru sau într-o emisiune de radio sau de televiziune. Pînă aici e clar? Mai departe. După publicare / reprezentare / difuzare, mergeam la casieria instituţiei respective sau la Fondul Literar şi-mi luam banii, adică suma rămasă după reţinerea impozitului şi contribuţiilor. După care cheltuiam liniştită banii (de obicei puţini) primiţi pentru munca mea. Simplu, nu?
Dar de ce să fie simplu, cînd poate fi complicat? Acum între punctul culminant (momentul publicării / reprezentării /difuzării ) şi, ca să zic aşa, catharsis (cheltuirea banilor) autorul ordonanţei de urgenţă a introdus scena statului la trei cozi. Nu e artistic, nu e normal! Nu e nici măcar eficient. Scena cu pricina e în plus, trebuie tăiată, pentru că altfel spectatorii vor începe să fluiere şi să arunce cu roşii stricate şi ouă clocite spre scenă.
Nu discut aici oportunitatea obligaţiei de a plăti contribuţii sociale din sumele primite ca drepturi de autor. Asta e altă discuţie.
Dar de ce nu se pot reţine la sursă respectivele contribuţii? Angajatorii oricum reţin contribuţiile celor cu carte de muncă, n-ar fi excesiv de greu să reţină şi contribuţiile colaboratorilor şi să le vireze unde trebuie. Totul ar fi mult mai simplu şi mai puţin neplăcut, fără declaraţii inutile şi stat la coadă. Iar beneficiarii drepturilor de autor ar avea mai mult timp pentru creaţie, dar şi pentru cumpărarea de bunuri şi servicii cu TVA de 24%.
E clar? E clar.
Sper că guvernul va aprecia ajutorul meu.
semneaza petitia
RăspundețiȘtergereSemnez, dar unde e?
RăspundețiȘtergereBuna dimineata, Lucia! Ti-am trimis in mail petitia!
RăspundețiȘtergerepana atunci, la coada! Si..tine-mi si mie randul... am auzit ca si taximetristii sunt platiti pe drepturi de autor...
buna dimineata Lucia. nu te astepta sa-si recunoasca prostia, astia sunt catari , dar rau de tot. nu recunosc decat in fata...marii adunari nationale, de-ar avea parte de soarta aluia, sa-i arda focul de nemernici ce sunt
RăspundețiȘtergere@Ştefania
RăspundețiȘtergereAm primit, dar unde o semnez?
Oricum, nu stau la coadă.
Taximetriştii? Cred că e o confuzie pe undeva :))
Te adaugi pe lista aia si ii trimiti mailul lui DMC. Nu e inca publica...
RăspundețiȘtergereSi, da, am vazut eu, erau si taximetristi acolo! Ce confuzie? Confuzie e ce s-a petrecut la Neptun! :)))
Ospătarii plătesc şi ei ? Doar sunt autorii unor şpriţuri prezidenţiale grozave...
RăspundețiȘtergereprobabil nu te-ai prins dar e ca la pionieri - presupun ca aveai snur deci stii .. v-au dat adunarea la astia cu drepturi de autor sa va numere.. la coada..
RăspundețiȘtergerecum s-ar zice cit E cozi inseamna ca dinsii care taxeaza au facut ceva !.. au muncit din greu...
De restul zau mai bine faci fenta.. ca nu e in spriritul romanului sa se dea guvernul in judecata in idea ca in nici o tzara in UE nu e atita birocratie inutila sa trebuiasca sa-ti bagi hirtiile la intervale atit de mici ! in general intervalul e de 12 luni (trecute) peste tot.
Deci cine stie poate o sa trebuiasca sa va bagati drepturile de autor zilnic daca ar fi dupa mintea lui Bocky Boc Boc... si o sa va puna si bratzarica sa fluiere la fisc de iesitzi pe afara sa incasatzi 'drepturi' mai omenoase in vest.
@Ştefania
RăspundețiȘtergereDa, tot ce se poate!
@Matilda
Trebuie investigat - mi se pare foarte posibil.
@Cody
O zi bună şi sănătate!
@UnSoricel
Pe vremea cînd eram eu pionieră nu exista şnur - dar înţeleg ce vrei să spui. Evident că n-am să stau la cozi! :))
Şi ai dreptate, s-ar putea să ajungem şi la declaraţii zilnice, dacă nu scăpăm de ăştia.