marți, 12 aprilie 2011

Din Cosmos, Pămîntul se vede albastru

Se împlinesc azi 50 de ani de cînd Iuri Gagarin a spus această frază. Îmi amintesc ziua aceea, ziua primul zbor al unui om în Cosmos. Îmi amintesc şi entuziasmul autorilor de SF, dar şi al cititorilor. Eram printre aceşti entuziaşti.  Exista o colecţie de broşuri cu povestiri SF, le citeam pe toate. Eram sigură că pînă în anul 2000 vom ajunge să ne petrecem vacanţele pe Marte. Ah, dar ne aflam în 1961 şi anul 2000 părea atît de departe...

6 comentarii:

  1. Exista pe vremea aceea şi " Revista tehnică".
    Tatăl meu era abonat şi cîteva numere la rînd au fost dedicate zborului în cosmos, cu interviuri luate lui Prunariu şi altor cîtorva astronauţi, ruşi, fireşte :)

    RăspundețiȘtergere
  2. @Matilda
    Prunariu a zburat în 1982 sau aşa ceva, eu vorbesc de anii 60. E posibil ca broşurile pe care mi le amintesc să fi apărut ca supliment la "Ştiinţă şi tehnică".

    RăspundețiȘtergere
  3. Da,da, aşa se numea : " Ştiinţă şi tehnică".
    Dacă n-am băut ceai de ging-seng, cam uit...:))

    RăspundețiȘtergere
  4. La mine, Gagarin a fost primul cuvânt în care l-am pronunţat pe "R". A fost un adevărat noroc pentru ai mei, fiindcă gagarrrrineam într-una, fericită, de mă auzea toată strada. Ce s-ar fi întâmplat dacă m-aş fi exersat pe cuvântul "rrebeliune"? Sau "rrevoltă"? :)
    Vorbim de anii 1962 - 63, cred.

    RăspundețiȘtergere
  5. Nu am apucat zborul lui G. M-am născut în 62. Dar l-am apucat pe Armstrong ăla cu Luna (nu cu jazzul). Colecția ”Povestiri S.F.” a apărut săptămînal din 1958, apoi bilunar. Eu am devenit fan al ei prin 71, în 73 a dispărut. Era editată într-adevăr de rev. „Șt și Teh”. Avea o interesantă rubrică de... șah. Regret că nu am păstrat-o, era pe suport foarte prost și se făcea praf, o împrumutam amicilor și se pierdea etc.

    RăspundețiȘtergere

Click pe poză!