luni, 31 decembrie 2012

LA MULȚI ANI!

Am aflat, pe surse, că vine.
2013.
Cu șampanie.
Cu muzică. De exemplu, „Liliacul”, pentru că se petrece chiar de revelion. Și, mai ales, pentru că-mi place!

La mulți ani!

sâmbătă, 29 decembrie 2012

Communikat

În vremurile astea tulburi dintre Crăciun şi Anul Nou, cînd sună telefonul din cinci în cinci minute, iar conversaţiile se învîrt în jurul subiectului "La mulţi ani!",  lectura mea preferată sunt cărţile de bucate. Mă aşteaptă două zile pe care le voi petrece în bucătărie, preparînd "bucate tradiţionale": Tirami su, salată de quinoa, guacamole, melci Rotschild, beigli cu mac etc. Sarmalele sunt deja gata, dar nu le-am făcut eu. Vor fi şi poze, dacă nu voi uita să le fac.
Pînă atunci, o poză cu un curcan. Tradiţional, fireşte. Aşa arăta el după petrecerea de Crăciun.

luni, 24 decembrie 2012

Fie ca...

Este acel moment din an în care toată lumea face schimb de urări, iar pisicuţele şi inimioarele de pe Facebook sunt înlocuite de brazi şi oale cu sarmale.
Cum nu fac sarmale (dar voi merge în turneu de degustare, ca în fiecare an), iar scrisul urărilor nu este genul meu literar preferat (ca să nu mai spun că mi-e lene), vă invit, dragi prieteni, dragi colegi de blog şi de Facebook, să scrieţi voi în locul meu o urare adresată tuturor.

Este foarte simplu: Am început cu tradiţionalul "Fie ca...", tot ce aveţi de făcut este să completaţi pe linia punctată. Autoarea/autorul celei mai frumoase urări va primi un premiu-surpriză şi titlul de ministru-delegat pentru felicitări şi urări.

Ca să nu ziceţi că e greu, vă dau şi un exemplu, inspirat cu aproximaţie din Shakespeare.
Fie ca să trăieşti ani mulţi în pace
Iar drumul tău să fie luminat
De cerul plin de stele.
Dar nu e obligatoriu ca textele voastre să fie în pentametru iambic. Chiar aş prefera să fie în proză. Şi, dacă se poate, aici pe blog.

Aştept textele voastre pînă în ziua de 3 ianuarie. După o matură şi responsabilă deliberare, voi acorda premiul în ziua de 12 ianuarie.

joi, 20 decembrie 2012

Petreceţi sfîrşitul lumii cu MOŞTENITOAREA!

Rezumatul zilelor care au trecut de la postarea precedentă:
Uraaa, am cîştigat! Cu UDMR sau fără? Îl numeşte sau nu-l numeşte? Au semnat sau n-au semnat? Cum comentaţi lista guvernului înainte să se ştie care este lista guvernului? De ce ninge iarna?

Bun, am rezolvat toate astea, Victor Ponta a fost desemnat, a prezentat deja lista guvernului, Parlamentul s-a reunit si vineri sau simbata va fi votul de investitură. Are cineva emoţii? Ninge în continuare.
Sigur că toate acestea se petrec concomitent cu lucruri mult mai importante, adică pregătirile/cumpărăturile/ pentru sfîrşitul lumii, Crăciun şi Revelion.
Dacă aceste îndeletniciri vă mai lasă un pic de timp liber, vă invit, cum spuneam în titlu, să vă petreceţi sfîrşitul lumii la Teatrul de Comedie, vineri 21 decembrie, ora 19,30, la spectacolul cu piesa mea "Moştenitoarea", regia Dan Tudor, interpretează excelenta actriţă Mihaela Teleoacă.



duminică, 9 decembrie 2012

Ziua de azi (7)

Ziua de azi este ziua votului.
Am votat.
Votați și voi!
Iar seara, votați „Moștenitoarea”. Dacă nu ați văzut spectacolul, mergeți în seara asta la Teatrul de Comedie, la ora 19,30. Se termină înainte de exit poll, dacă aveți vreo grijă :)

sâmbătă, 8 decembrie 2012

Ziua de azi (6)

Ziua de azi e ca şi cum n-ar fi fost. Am fost la cumpărături. Am luat şi apă plată. Băsescu va cumpăra apă plată mîine, că e zi de alegeri. Nici un scrutin fără shopping!
Deci, mîine votez.
Votăm!

Later edit:
A fost la shopping ieri. Noi votăm azi!

vineri, 7 decembrie 2012

S-a terminat campania?

Aflu că s-ar fi terminat campania electorală. Și eu care nu am scris mai nimic pentru a-i convinge pe prietenii mei să voteze și pe cine să voteze! Dar, pe bune, nu prea aveam despre ce să scriu. Că ai noștri sunt buni și ai lor sunt răi? Se știe. Iar la televiziuni, toate tocșourile aveau ca unic subiect drobul de sare. Pe cine va numi Băsescu premier? Parcă n-am ști și n-ar ști! Pierdere de vreme.
Oricum, vom afla cu siguranță numele premierului desemnat pe la sfîrșitul săptămînii viitoare. După ce vom ști, și noi, și Băsescu, rezultatul alegerilor.

Pînă atunci, trebuie să mergem să votăm. Duminică, 9 decembrie.



Ziua de azi (5)

Ziua de azi mi-am petrecut-o la Uniunea Scriitorilor. A fost  ZIUA SCRIITORILOR ROMÂNI, în cadrul proiectului “Susţinerea literaturii române vii”, realizat de Uniunea Scriitorilor din România, cu sprijinul financiar al Guvernului României. Numele tuturor participanților le puteți găsi în textul lui Dan Mircea Cipariu. Aici aveți cîteva fotografii făcute de mine, voi mai adăuga și altele în zilele viitoare. Să vedem cine ghicește numele celor fotografiați!

Ca să nu spuneți că nu vă ajut, să știți că domnul din prima fotografie este Mihai Șora, 96 de ani.














joi, 6 decembrie 2012

Ziua de azi (4)

Ziua de azi e neinteresantă deocamdată, aşa că eu mă gîndesc la ziua de duminică, 9 decembrie. Nu numai pentru că este ziua în care vom merge la vot, ziua de care se leagă speranţa noastră de a trăi vremuri mai bune, ci şi pentru că tot duminică, la ora 19,30 la Teatrul de Comedie, are loc un nou spectacol cu piesa mea "Moştenitoarea", în regia lui Dan Tudor şi extraordinara interpretare a Mihaelei Teleoacă.
Pe scurt, duminică mergeţi la vot, apoi ne vedem la teatru!

miercuri, 5 decembrie 2012

Ziua de azi (3)

Ziua de azi mi-o voi petrece cu Shakespeare, ceea ce vă doresc şi vouă.

La ora 13, 30 la Institutul Cultural Român, zis ICR, o nouă lansare a volumului V, după cum se vede în invitaţie:


Autograful autorului e pe copertă, dacă vreţi şi autografele traducătorilor, veniţi la lansare!

marți, 4 decembrie 2012

Ziua de azi (2)

Ziua de azi mi-am petrecut-o alături de cei cu care, în urmă cu 21-22 de ani, lucram la ziarul AZI. În sala "Tinerimea Română" a avut loc lansarea celor trei volume în care Octavian Ştireanu a comprimat, aşa cum spunea în prezentare, "ce s-a scris în ziarul AZI timp de 22 ani şi 222 de zile de când a apărut!... Este, ne place s-o credem, o sinteză sinceră a gazetăriei noastre de-a lungul acestor ani, cu luminile şi umbrele sale."

La festivitate au luat parte preşedinţii Ion Iliescu şi Emil Constantinescu, premierul Petre Roman, alţi oameni politici, academicieni, ziarişti, sepepişti, popor.
I-am revăzut cu plăcere pe cîţiva foşti colegi - Matilda, Mariana Şerban, Liana Şega, Ruxandra şi Eugen Negrea, Mircea Caster, Dan Mihalache. Au lipsit de la eveniment Corina Creţu, Gabriela Vrânceanu Firea, Irinel Rădulescu, Vlad Petreanu, Gabriela Ştefan, Rodica Ciobanu, Adriana Ţigănilă, Florin Diaconu şi mulţi alţii.




luni, 3 decembrie 2012

Ziua de azi (1)

"Ziua de azi" era titlul unei rubrici pe care am avut-o prin 1991 la ziarul "Azi". Mi-am amintit de ea şi am decis s-o reiau, aici pe blog.
În ultimele luni, prezenţa mea pe blog a fost aleatorie şi sporadică, aşa că numărul de vizitatori a scăzut dramatic. Nu vreau să mă scuz, vreau doar să le explic cititorilor mei fideli - dar şi cei infideli au voie să citească, nu fac discriminări - că am abandonat lăsat de izbelişte neglijat blogul din motive literare. Rezultatele s-au văzut deja şi se vor mai vedea.
Nici măcar campania electorală nu m-a făcut să intru în fibrilaţie ca altădată. E o campanie cam ciudată, cu Băsescu pe post de purtător de cuvînt al unui PDL în degringoladă, neinspirat mascat în ARD şi cu un USL care, în ciuda unor probleme interne şi mesaje contradictorii, nu are cum să rateze o victorie zdrobitoare. Deci, de ce să scriu? Ca să-mi conving prietenii să meargă pe 9 decembrie să voteze USL? Dar ştiu foarte bine că cei mai mulţi dintre prietenii mei vor merge pe 9 decembrie la vot şi vor vota USL.

Aşa că voi scrie despre ziua de azi.

Azi e ziua lui George Şerban, prietenul şi colegul nostru din online (blog şi Facebook), dar şi offline. George, la mulţi ani, să se împlinească tot ce doreşti!

A început sezonul filmelor de Crăciun. Unele vechi, altele mai noi, toate cu acelaşi mesaj: trebuie să fim mai buni şi să credem în Moş Crăciun. Şi, desigur, să facem cumpărături.
Dar eu nu mă uit la filme, nici cumpărături nu fac, am treabă.


Azi, la orele 18, în Sala Oglinzilor de la Uniunea Scriitorilor, va fi o nouă întîlnire a Clubului Dramaturgilor. Va fi prezentată în spectacol-lectură piesa "Învăţăturile lui Zaharia Trahanache către fiul său, Zăhărel", de Marilena Dumitrescu, în regia lui Mihai Lungeanu. 
Trebuie să vă explic că e vorba de o comedie? Mă gîndeam eu că nu.
Dacă vreţi să rîdeţi, sunteţi invitaţi.

Click pe poză!