marți, 19 iunie 2012

Ce-are natura cu prefectura?

Din prima clipă mi s-a părut bizar ("bizar? Aţi spus bizar?") că acuzaţia de plagiat împotriva lui Victor Ponta a apărut în revista "Nature". Ce are natura cu justiţia? Ce are cu dreptul penal internaţional? 
Cum la dreptul penal internaţional mă pricep aproape la fel de bine cum mă pricep la natură (adică foarte puţin spre deloc) sau cum se pricepe revista "Nature" la dreptul internaţional (idem), nu ştiu dacă doctorandul Victor Ponta şi-a plagiat profesorii. Ar fi o a doua bizarerie. Adică, scriind despre ceva ce ştie foarte bine, Tribunalul Penal Internaţional, şi ştie pentru că "a participat la discutiile privind infiintarea CPI, in 1999, la New York, ca reprezentant al Romaniei, din partea Ministerului Public, in cadrul Comisiei pregatitoare privind redactarea regulilor de procedura si a definitiilor infracţiunilor", ar fi fost o prostie fără margini să plagieze. 
Dacă autorii demersului chiar ar fi crezut că e vorba de un plagiat, ar fi avut la dispoziţie diverse şi prestigioase reviste de drept internaţional. Dar este clar că nu credeau. Atunci? "Ce-i mîna pe ei în luptă?"
Sigur, e o şicană. O încercare de a pune beţe-n roate guvernului USL. 
Pentru că unii chiar sunt dispuşi să creadă. Puţini. Lumea a început să nu mai înghită gogoşile prăjite în bucătăria de la Cotroceni. Dar locatarul de la Cotroceni a învăţat metoda "Calomniaţi, calomniaţi, întotdeauna rămâne ceva!" Şi o foloseşte cu succes din 2004. Şi chiar dacă "regula jocului" s-a schimbat, noţiunea de "fair play" îi e străină. Asta, veţi zice, nu-i o crimă. "E mai rău decît o crimă, e o greşeală". Pentru că apare din cînd în cînd cîte un om care, cînd i se spune "Pac, la Răsboiu!", răspunde "Publică şi du-te dracului!". 
Aş mai avea ce scrie, dar e "căldură mare". 
Şi da, în original nu natura are sau n-are treabă cu prefectura. 

Bibliografie:
• Beaumarchais, Pierre-Augustin Caron de
• Boulay, Antoine (apud Wikipedia) 
• Caragiale, I. L. 
• Eminescu, Mihai
Năstase, Adrian
• Prévert, Jacques
• Shakespeare, William
• Wellesley, Arthur, primul duce de Wellington


Sper că am pus toate ghilimelele şi nu am uitat pe nimeni. 
Şi să mai prind pe vreunul că scrie "fair play" fără ghilimele! Plagiatorilor!

2 comentarii:

  1. " Sursele" din România pot dovedi irefutabil plagiatul ?

    P.S. În atenţia "surselor" : în propoziţia de mai sus nu există niciun cuvînt care să violenteze urechile vreunui membru al CNA !

    RăspundețiȘtergere
  2. @Matilda
    Nu cred că "sursele" vor o dovadă, cum spuneai, irefutabilă. (Îmi place acest cuvînt, ar trebui să-l folosesc mai des, eventual despărţit în silabe). Vor doar să creeze o impresie. Şi, din păcate, mulţi au picat în plasă.

    RăspundețiȘtergere

Click pe poză!