joi, 9 septembrie 2010

Ultimul mandat al lui Băsescu

Tot ce se petrece de vreo zece zile - remanierea, scandalurile din PDL, declaraţiile prezidenţiale de ieri (la TVR) şi de azi (la RRA) - îmi sugerează că din ce în ce mai mulţi oameni politici şi alţi oameni de bine din diverse structuri şi-au dat seama, în sfîrşit, de un lucru simplu şi clar:  al doilea mandat al lui Băsescu este ultimul său mandat.
Un scenariu à la russe nu mi se pare mai probabil decît o modificare drastică a Constituţiei. Aşa că, după încheierea mandatului (la termen sau mai devreme), Băsescu va ieşi din scenă.
Însă pînă atunci va fi greu, foarte greu. Rearanjarea scenei politice nu va fi un proces lin, ci unul convulsiv, un adevărat război. A şi început. Iar noi vom fi victime colaterale.  Noi vom plăti, ca întotdeauna, factura. Şi vom încerca să înţelegem ce se întîmplă dincolo de perdelele de fum care vor fi din ce în ce mai groase, din ce în ce mai dese.

15 comentarii:

  1. Daca nu castiga anul trecut, era acum deja "pe mare", asa cum anuntase... Vorba vine pe mare. La modul ca isi aranja o plecare. Omul asta nu mai are viata aici dupa ce cade. Nu cred ca isi face nimeni iluzii. Incepe sa fie mai urat si decat Ceausescu.

    RăspundețiȘtergere
  2. @Lilick
    Exact. Şi-a dat şi el seama de asta. Dar şi ceilalţi.

    RăspundețiȘtergere
  3. Lucia, afirmatia ta, cum ca "Basescu va iesi din scena" este mai degraba o dorinta decit concluzia unei analize atente. Iti amintesc ca marinelul n-a bifat "inca" functia de premier! Si daca poate propulsa in functia de presedinte un om de incredere(evident, ne gindim amindoi la aceeasi persoana), visul lui se poate realiza. DOAMNE FERESTE!
    Ideea ca Basescu nu mai are obiectiv, ca mai avem putin si scapam, este, pe cit de gresita, pe atit de periculoasa, fiindca ne poate adormi exact cind trebuie sa fim mai treji!

    RăspundețiȘtergere
  4. @Augustin Rădescu
    Am scris mai sus, nu cred într-un scenariu a la russe.
    Iar ideea că scăpăm nu trebuie să ne adoarmă, dimpotrivă! Trebuie să fim atenţi, să fim prezenţi tocmai pentru ca acesta să fie ultimul lui mandat.

    RăspundețiȘtergere
  5. basescu este capabil sa modifice drastic constitutia...si o sa spuna cu seninatate ca asa cum ion iliescu a stat mai multe mandate...poate si el sa aiba 3

    RăspundețiȘtergere
  6. @Augustin
    Modelul Putin ramane in picioare numai in conditiile in care PDL-ul se mentine la un procent de macar 35 - 40 %, ceea ce mi se pare aiuritor.
    Nu ma hazardez in presupuneri, dar va fi o iesire din scena foarte urata ... la fel de urata ca si caracterul lui infect.

    RăspundețiȘtergere
  7. @body
    După părerea mea, Băsescu nu este capabil să modifice Constituţia, deşi ar dori foarte mult. Dar pentru revizuirea Constituţiei i-ar trebui în Parlament mai multe voturi decît poate aduna: două treimi din totalul parlamentarilor sau trei pătrimi din numărul membrilor fiecărei Camere.

    @Brad
    Exact, asta este şi părerea mea.

    RăspundețiȘtergere
  8. @ Lucia
    Tu nu crezi intr-un scenariu a la russe. El, insa, DA!
    @ Brad
    Nici eu nu cred in modificarea Constitutiei (in asemenea hal). Si, oricum ai da-o, Iliescu nu a avut 3 mandate, din doua motive:
    - primul sau « mandat » s-a derulat INAINTE de prima Constitutie, care nu putea avea efecte RETROACTIV
    - chiar in baza primei Constitutii, nu a avut 3 mandate, fiindca definitia, din Constitutie este : « Mandatul este perioada DE 4 ANI etc etc... » 3 mandate ar insemna 12 ani !
    Scenariul e totusi posibil. PDL va scadea drastic, fara indoiala. Uita-te, insa, cum se ingrasa PP si UNPR, ca voinicii din poveste. Cu steroizi, cu anabolizante, cu jaratic sau eu stiu ce le-o mai da... Cea mai mare greseala ar fi subestimarea!

    RăspundețiȘtergere
  9. @Augustin Rădescu
    Am impresia că nici el nu mai crede.
    În ceea ce priveşte scenariul, nu cred că PP va exista. UNPR s-ar putea să crească, dar nu destul pentru a compensa prăbuşirea PDL. Nu uita că şi UNPR va trebui să suporte o parte din costurile guvernării. Dar, sigur, aici ai dreptate, subestimarea ar fi o greşeală.

    RăspundețiȘtergere
  10. @Lucia
    UNPR-ul si PP-ul (era sa spun o prostie, scuze !) se pot ingrasa cat poftesc ... nu uita insa, ca migratia senatorului/deputatului nu atrage si migratia electoratului, iar aici Augustin are dreptate: chiar daca la urmatoarele alegeri UNPR-ul va intra in Parlament, nu va reusi sa compenseze prabusirea PDL-ului ...
    ^... daca nu va exista fermitate si unitate din partea opozitiei, orice modificare a Constitutiei poate deveni posibila ...

    RăspundețiȘtergere
  11. @Brad
    M-ai confundat cu Augustin :) Eu am spus că UNPR nu va compensa prăbuşirea PDL :))
    Sigur că e nevoie de fermitate şi unitate din partea opoziţiei, dar vor fi destui şi din coaliţia guvernamentală care nu vor accepta modificările aberante, cred eu.

    RăspundețiȘtergere
  12. Nu cred că Băsescu se va lăsa "scos" din prim-planul vieţii politice. Semnele spaimei sunt evidente. Are de dat " seama" .
    Ori pleacă în Indonezia, :) , ori plăteşte !

    RăspundețiȘtergere
  13. Doamna, mezomaj !
    Sil vu ple excuz ma confuzion !!!
    :))))))))))))

    RăspundețiȘtergere

Click pe poză!