luni, 27 septembrie 2010

Furt şi nesimţire

O minusculă agenţie de ştiri, zisă Amos News, a furat de pe net un text al lui Mordechai, publicat pe blogul lui la 6 august. Este acea scrisoare către Băsescu pe care bănuiesc că o ştiţi. A circulat în lung şi-n lat pe internet, cu (sau mai adesea fără) link către sursă. Incompetenţii de la agenţie i-au atribuit textul lui CTP, care, fireşte, a protestat. Drept care amosniusiştii i-au cerut scuze (lui CTP) şi, dînd ca sursă a textului blogul lui Mordechai, au scris că ar fi o contrafacere, un fals. Cîtă nesimţire!
Îl citez aici pe Mordechai: "Că nu cunoşti autorul sau că nu te duce mintea să îl afli, mai treacă-meargă. Dar să vii apoi şi, tocmai pe adevăratul autor, să-l acuzi de fals, contrafacere şi alte porcării, e deja mult prea mult."
În mod normal, Mordechai ar trebui să-i dea în judecată pe amosniusişti. Să-i oblige la scuze publice şi daune morale. Aşa ar trebui, în mod normal. Dar mai e ceva normal?

11 comentarii:

  1. Ar trebui să o facă. S-ar crea un precedent şi i-ar învăţa minte şi pe viitorii nesimţiţi.

    RăspundețiȘtergere
  2. Ieri mi-a venit si mie pe mail acel text "al lui CTP". Mi-am dat seama imediat, dupa stil, ca nu e al lui. Si am cautat pe net. Am gasit si autorul. Era simplu totusi...

    RăspundețiȘtergere
  3. @Lilick
    Bineînţeles că era simplu. Dar ălora li s-a părut mai simplu să-l acuze pe Mordechai de fals şi contrafacere!

    RăspundețiȘtergere
  4. Da chestia cu "sursa falsului" a fost bomboana de pe coliva. despre ce "fals" vorbesc idiotii astia cand il indica pe autorul textului? din moment ce moatoarele de cautare te duc la autorul textului, unde e falsul?
    uff bine ca mi-am amintit. trebuie sa inregistrez termenul de bocometru, pana nu ma indica si pe mine ca sursa a falsului )))

    RăspundețiȘtergere
  5. @Cody
    Cum, încă nu l-ai înregistrat? :D

    RăspundețiȘtergere
  6. Am primit si eu textul ca semnat de CTP. Mi s-a părut ciudat, dar să recunoaștem că avea ceva din stilul lui CTP. Eu am crezut că e o parodie la CTP căruia cineva i-a făcut o farsă. Mai circulă false texte de Paler și de alții.

    RăspundețiȘtergere
  7. @Horia Gârbea
    Nu e nici parodie. Eu zic că e stilul lui Mordechai. :)

    RăspundețiȘtergere
  8. Si eu m-am gandit imediat atunci la textele care ii sunt atribuite lui Paler, si la felul cum ma chinuiam acum 3-4 ani sa explic ca nu sunt ale lui... Si au mai fost povesti de genul asta de curand, in care texte aparute pe net (in general texte manifest) sunt atribuite unor scriitori consacrati, insa autorii sunt altii. E aproape un fenomen...

    RăspundețiȘtergere
  9. @Lilick
    Cred că asta se întîmplă din ignoranţă, în cele mai multe cazuri. Şi dintr-o convingere tembelă că tot ce e pe net e al tuturor şi, desigur, gratis :)

    RăspundețiȘtergere
  10. Lucia, a aparut acum o reactie a "intelectualilor" (basescieni, desigur) la "scrisoarea lui CTP". Hai ca e tare. Circula si ea pe mail. Te tin la curent!

    RăspundețiȘtergere

Click pe poză!