luni, 13 septembrie 2010

Cei mai persecutaţi din Europa?

Este titlul unui foarte interesant articol din revista "Prospect Magazine". Aşa, cu semnul întrebării. Pornind de la campania lui Sarkozy împotriva rromilor, autorul, Ben Judah, analizează situaţia integrării acestei etnii în spaţiul european. Mai mult, el propune o ipoteză interesantă, despre care ar merita să discutăm.
Foto: Andrej Ban
El constată creşterea nivelului de persecuţie a rromilor în Europa. România e pomenită în articol, dar nu cu exemple concrete, spre deosebire de Slovacia, Ungaria, Italia, Irlanda de Nord, Serbia şi Kosovo, unde atitudinea anti-rromi îmbracă forme violente.
Se estimează că ar fi 11 milioane de rromi în Europa şi numărul lor creşte rapid. Există pericolul ca sărăcia şi şcolaritatea precară să-i condamne la o existenţă de cetăţeni europeni de mîna a doua, de aceea integrarea lor este extrem de importantă pentru Uniunea Europeană.. O integrare dificilă, din multe motive, inclusiv din cauza resurselor insuficiente alocate.
În continuare, autorul face o comparaţie, după părerea mea nu întru totul îndreptăţită, cu persecuţia evreilor din imperiul ţarist la sfîrşitul secolului 19, care ar fi creat condiţiile pentru apariţia sionismului şi, mai tîrziu, a statului Israel şi se întreabă, în final, dacă va apărea un Herzl al rromilor şi ce va putea realiza acesta. E un punct de vedere interesant, dar numai pînă la un punct. Deosebirea este mare. Dacă la evrei factorul unificator a fost şi rămîne religia, în cazul rromilor, acest factor este mai degrabă - cum recunoaşte şi autorul articolului - modul de viaţă nomad. Iar dacă privim lucrurile din această perspectivă, atunci eu cred că putem face o altă comparaţie, cu un grup (nu etnic, ci profesional) aflat în vîrful piramidei: elita profesională mondială, miile de CEO şi alţi mari specialişti în management, audit etc., care îşi schimbă locul de muncă şi domiciliul dintr-o ţară în alta, azi aici, mîine-n Hong Kong (sau New York sau Lagos sau Brisbane sau Sao Paulo), fără a prinde rădăcini nicăieri.

P.S. Vă previn că voi bloca orice comentariu rasist.

7 comentarii:

  1. Lucia, mi se pare un subiect mult prea complicat. Nu vad ce as putea spune ca sa fiu si obectiva si nesuperficiala. Sa nu se inteleaga ca nu ar fi un subiect foarte important. Dar mi-a placut comparatia ta cu elita profesionala mondiala. :)

    RăspundețiȘtergere
  2. @Lilick
    Da, este complicat, dar am vrut să atraga atenţia asupra articolului din Prospect Magazine, care are o privire obiectivă şi viziune de ansamblu - ceea ce cam lipseşte în luările de poziţie de la noi. Chiar dacă nu sunt de acord cu tot ce spune.
    Da, cu comparaţia am nimerit-o, nu?

    RăspundețiȘtergere
  3. nu la evrei m-am gandit in clipa cand am citit postul.
    mi-au venit in minte, pe loc, pieile-rosii si rezervatiile lor. exista multe similaritati intre romi si pieile-rosii. exista o incapacitate de agregare sociala a unora dintre romi? au ei un atasament excesiv fata de valorile lor sociale, care, nu se suprapun cu cutumele celor din jur?
    rezervatiile si kibbutzurile, va reamintesc, sunt creatiile unor state cu state vechi de plata in ce priveste accesul la o libera opinie.
    oare ar fi gresit sa vorbim de rezervatii?

    RăspundețiȘtergere
  4. @impricinatul de corn
    Tocmai cu asta nu sunt eu de acord - din moment ce dominanta rromilor este modul de viaţă nomad, integrarea lor nu se poate face prin sedentarizare forţată, indiferent dacă aceasta ar însemna o rezervaţie sau chiar un stat.

    RăspundețiȘtergere
  5. N-ar fi indicat sa ne uitam un pic la modelul spaniol? Din cate stiu in Spania exista o mare comunitate de rromi si nu de azi de ieri, iar rromi de acolo sunt in marea lor majoritate integrati.

    RăspundețiȘtergere
  6. @El Desdichado
    Este posibil, dar nu am informaţii, nu ştiu cît de integraţi sunt.

    RăspundețiȘtergere

Click pe poză!