joi, 2 decembrie 2010

Sărbătoarea luminii

Hanuka Sameah!
Şi un link spre un foarte simpatic site timişorean unde puteţi afla multe despre Hanuka, sărbătoarea luminii, dar şi o interesantă reţetă de Anul Nou. Nu cea din imagine!

10 comentarii:

  1. sa-ti fie luminata viata Lucia, apropo de sarbatoare. nu stiu care-i baiul da nu merge linkul dat, ori e problema la mine ori nu l-ai pus bine

    RăspundețiȘtergere
  2. @codeus
    Mulţumesc, Cody, să ştii că linkul funcţionează.

    RăspundețiȘtergere
  3. acum da, dar cand am comentat prima data nu functiona, ai facut tu ceva )))

    RăspundețiȘtergere
  4. ceva paranormal prin zona?
    iti jur ca acum 10 minute nu functiona iar acum functioneaza )))

    RăspundețiȘtergere
  5. Hanuka Sameah încă o dată? Nu am înțeles care e diferența între menora cu 9 brațe și cea cu 7.

    RăspundețiȘtergere
  6. @Horia Gârbea
    Mulţumesc! Menora cu 9 braţe e cea pentru sărbătoarea de azi. Sunt 8 lumînări pentru cele 8 zile de Hanuka şi a noua, în mijloc, plasată mai sus sau mai jos, folosită pentru a le aprinde pe celelalte. Menora cu 7 braţe e mai veche, de pe vremea lui Moise şi cele 7 lumînări sunt aliniate. Se foloseşte numai în templu şi are o simbolistică vastă.

    RăspundețiȘtergere
  7. Am o menoră stilizată „art nouveau” din argint care are 7 brațe ca niște potire de floare pe tulpini rasucite și cu frunze. Cea mai înaltă este și cea mai mare plasată în centru. O am de la bunicul meu care mi-a explicat ce este. Ulterior mi s-a părut cam ciudat că se abate de la forma canonică, potirele fiind în planuri diferite, doar cel central e centrat. Ar trebui să o vezi ca să îi explici semnificația. Am arătat-o multor prieteni care o puteau decodifica prin religia lor, unii trăitori în Israel, dar niciunul nu a înțeles semnificația.

    Oricum, mă uit la ea cu mai multă plăcere în aceste zile. Misterul e atrăgător totdeauna.

    RăspundețiȘtergere
  8. @Horia Gârbea
    Trebuie să fie frumoasă menora ta. Din cîte ştiu eu, la menora cu 7 braţe, fiecare semnifică ceva, poate ne dăm seama dacă o văd şi eu. Pînă atunci, rămîne misterul...

    RăspundețiȘtergere

Click pe poză!