sâmbătă, 4 decembrie 2010

Curiozitate deloc dezinteresată

Am citit azi dimineaţă o postare a Chinezului şi m-am întrebat, apropo de relaţia online-offline, oare cîţi dintre cititorii blogului meu şi cîţi dintre prietenii mei de pe Facebook au citit romanul "Crima de la jubileu", apărut fix acum două luni la Crime Scene. Chiar sunt foarte curioasă. În ce măsură prezenţa online influenţează piaţa de carte? În ce măsură prezenţa mea online îmi aduce cititori offline?
Iar ca să aflu, m-am gîndit să fac un minuscul sondaj printre bloggeri şi feisbuchişti. Aşa că, vă rog frumos, deplasaţi-vă în colţul din dreapta sus al paginii şi votaţi. Cu da sau nu, ca la referendum. Şi, vă rog (tot frumos), nu votaţi de mai multe ori, că nu e vorba de europarlamentare sau prezidenţiale şi nu vă dau nici bani, nici găleţi, nici alte bunuri de larg consum.
Nu vă cer să-mi spuneţi dacă v-a plăcut sau nu. Bucuria mea este s-o citiţi, aşa cum bucuria editorului este s-o cumpăraţi.
Dacă bloggerii sunt obişnuiţi cu sondajele pe diferite teme, îmi dau seama însă că pentru feisbuchişti efortul e mai mare - trebuie să dea click, să intre pe blog... ştiu că e greu. Dar prietenul (de pe FB) la nevoie se cunoaşte.
Iar celor care încă nu au cumpărat/găsit/primit/furat/obţinut prin orice altă metodă cartea mea le dau o veste bună: foarte curînd o vor putea comanda de pe site-ul editurii Tritonic.
Vă mulţumesc.

30 de comentarii:

  1. Da si m-a captivat.Votat.Candice

    RăspundețiȘtergere
  2. @Candice
    Mă bucur foarte mult, mulţumesc pentru vot.

    RăspundețiȘtergere
  3. De mine ştii că am citit-o, dar insist să intru pe comentarii fiindcă ultima oară cred că s-a pierdut şi acum fac un test.
    O seară plăcută, Lucia!

    RăspundețiȘtergere
  4. mie mi-a dat-o nevasta-mea dupa ce a citit-o, dar n-am terminat inca. se pune?

    RăspundețiȘtergere
  5. @renata
    Sper că ai votat! :)
    O seară bună!

    RăspundețiȘtergere
  6. @EPISTOLEpentruZEUS
    Dacă-ţi iei angajamentul s-o termini, se pune! :D

    RăspundețiȘtergere
  7. promit in mod solemn sa nu treaca anul... :)

    RăspundețiȘtergere
  8. "Tireniano eşti mişto! Mi-ai sucit minţile de când te-am văzut prima oară. Au trecut zeci de ani de atunci şi nu te-ai schimbat. Nu ştiu ce naiba faci, dar în timp ce eu adaug ani, tu parcă-i scazi. Eşti la fel de frumoasă ademenitoare. Eşti profundă, nostalgică, meditativă. Eşti caldă deşi pari fierbinte. Eşti calmă cînd te înfurii şi autoritară cînd eşti blândă. Nimeni nu te calcă, toţi te dezmiardă. Eşti pură şi curată ca apa de izvor. Doamne cum ţi se vede ... fundul şi ce ispititor e?! Ne privim ca de la albastru la albastru, ca de la verzui la verzui după cum ne e sufletul... Eşti mişto, Tireniano! Te iubesc! Niciodată nu ştiu dacă te voi mai vedea. Aşa ne-a fost dat de cînd te-am văzut şi iubit prima oară."

    Dragă Lucia (iertată-mi fie îndrăzneala!) am postat acest mic pasaj,ce pare a fi o înflăcărată declaraţie de dragoste, pentru a stîrni curiozitatea acelora care nu au cartea, sau dacă o au nu citit-o pînă la capăt.

    Nu ştiu dacă este ficţiune sau aparţine cu adevărat lui GS. Eu aş vrea să cred că da!

    RăspundețiȘtergere
  9. mie imi lipseste autograful ((:
    dalila

    RăspundețiȘtergere
  10. Am pus ştampila unde trebuia. :)
    Mai e nevoie să vă spun că mi-a plăcut mult ?

    RăspundețiȘtergere
  11. @EPISTOLEpentruZEUS
    Ok, oricum anul ăsta mai are un pic :)
    @Nicu
    E chiar textul lui GS, luat de pe blogul lui sau de pe FB, pe la jumătatea lui august. Cu acordul lui, fireşte. :D
    @Dalila
    Organizăm cumva un autograf, mai la primăvară.
    @Matilda
    Mulţumesc, ştiu că ţi-a plăcut!

    RăspundețiȘtergere
  12. Sigur ca am citit imediat cum a aparut. :) Asa ca am si votat. :) Astept continuarea. :)

    RăspundețiȘtergere
  13. @Lilick
    Nu aveam îndoieli în privinţa ta :D
    Şi eu aştept continuarea. Sper să vină :))

    RăspundețiȘtergere
  14. Ei, ce surpriza placuta! Chiar imi face placere. Scriu tot felul de aiureli. Unele, cu furie, altele, sa-mi inveselesc prietenii. Textul acela, l-am scris dintr-o suflare, lasant cuvintele sa curga. Niciun cuvant nu e in plus, niciunul nu este neadevarat :) Ma bucur, Lucia, ca l-ai preluat. Cand am citit prima oara romanul - l-am citit de doua ori -, inainte de lansare, nu mi-am recunoscut textul :)))

    RăspundețiȘtergere
  15. @GS
    Chiar e un text foarte frumos, şi eu mă bucur că l-am preluat, completează perfect personajul. :)

    RăspundețiȘtergere
  16. L-am citit chiar inainte de lansare, de prima lansare, ce sa fac eu daca am nesperata sansa sa fiu prieten cu autoarea ))). mai trebuie sa-ti spun ca am citit-o pe nerasuflate? ceea ce la mine inseamna ca respectivul roman chiar m-a captivat, doar romanele bune nu le las din mana de la prima pagina pana la ultima, chiar daca tuna, daca mi-e foame, pana termin de citit nu ma las )))

    RăspundețiȘtergere
  17. @codeus
    Ştiu că l-ai citit, Cody. Ai votat?

    RăspundețiȘtergere
  18. pai asta a fost primul lucru, abia dupa aia am scris comentariul ))))

    RăspundețiȘtergere
  19. Eu nu am citit-o. Imi pare rau. Astept vacanta sa mi-o dai.. Te pup! Duminica frumoasa!

    RăspundețiȘtergere
  20. Lucia, cred că ăştia nu vor să recunoască faptul că l-au citit! :)
    Fireşte că am votat, înainte de-a scrie în casetă.

    RăspundețiȘtergere
  21. Eu am scris despre ea, deci se pune, da? Am cumparat-o de doua ori, am obtinut autograf cand ati venit la Pitesti, am votat... Mi-a placut.

    RăspundețiȘtergere
  22. Păi eu am zis că Ja. Votat ca atare.

    Și da, la mine a contat prezența online în achiziționarea cărții.

    RăspundețiȘtergere
  23. Am votat Da! Vei citi în Luceafarul din ultimul nr al acestui an opinia mea si alte ecouri favorabile.

    RăspundețiȘtergere
  24. O am, o citesc, dar nu stiu daca se pune, ca nu e cumparata, e primita de la autoare...

    RăspundețiȘtergere
  25. Am citit-o, pregatesc si (un fel de) recenzie :-)

    RăspundețiȘtergere
  26. Doamna Verona, acum 10 minute am comandat "Crima de la jubileu" - sa nu imi scoateti renumele ca am inceput sa comand crime - cu plata ramburs. Daca va veni cartea, atunci mama mea o va citi mai intii, iar dupa aceea eu, daca voi gasi timpul necesar. Iar apoi, nefiind in stare sa scriu nimic valoros, voi actiona ca un critic literar si o vai face praf pe blogul personal. Si o intrebare in incheiere, ce cinta madama de pe coperta? Tosca, cumva?

    RăspundețiȘtergere
  27. @dlnimeni
    Lectură plăcută! Da, pare să fie Tosca, dar nu ştiu sigur, nu m-am ocupat eu de copertă.

    RăspundețiȘtergere
  28. Ei bine, crima de la jubileu a sosit, impreuna cu alte citeva carti din seria respectiva, toate scrise cu caractere cam mici - si am citit-o. Mai multe impresii dupa a doua lectura, in ianuarie, daca voi avea timp. La prima impresie: o scriere onorabila si meritorie. Am senzatia ca este prima dvs lucrare politista, fiindca am senzatia ca oscilati cumva intre unele canoane ale genului si dorinta de a va desprinde de ele, tot asa cum senzatia mea este ca pareti a fi atrasa de acel "divertisment" practicat de Graham Greene (care e si nu e divertisment). Va spun si un prim lucru care nu imi place si asta in mod clar: cum, cind, unde si de ce injura personajele. Nu faceti abuz de injuraturi in scriere, dar am senzatia ca v-ati fi putut descurca la fel de bine cu crima de la jubileu si fara injuraturi, ele par a fi puse ca sa mai atinga un segment de cititori si de aceea nu prea se potrivesc (concesie de limbaj si atit). Ca exemplu punctual, poate ca unei studente la canto ii mai poti zice vorbulite fara perdea in bufetul facultatii, dar cu siguranta nu ii poti scrie cu "coaie" dupa ce ea devine soprana de valoare mondiala, mai ales ca necunoscut; dealtfel imbinarea intre firesc si fantezie pare a fi una dintre cheile succesului in acest tip de literatura. Sper sa fiti interesata de observatiile mele, deoarece "esti tare, tine-o tot asa" este destul de comun si nefolositor. Petrecere frumoasa in noaptea de Anul Nou.

    RăspundețiȘtergere
  29. @dlnimeni
    Mulţumesc pentru prima lectură, o aştept pe a doua!
    Pînă atunci, să ştii că
    1. Observaţia cu Graham Greene e interesantă, chiar dacă nu m-am gîndit la asta.
    2. a spune despre o carte că e "onorabilă şi meritorie" echivalează cu o înjurătură. E mai cinstit să spui că nu ţi-a plăcut.
    3. Scriu de foarte mulţi ani şi cunosc valoarea cuvintelor. Dacă personajele mele înjură, o fac pentru că aşa vorbesc ele, nu pentru că le cer eu acest lucru.
    4. Ai fi mirat dacă ai auzi cum vorbesc în afara scenei marii artişti!
    Îţi doresc un an nou minunat!

    RăspundețiȘtergere
  30. Doamna Verona, nu cunosc argotica literatilor. Din punctul meu de vedere, o carte onorabila si meritorie este chiar onorabila si meritorie. Si mi-a placut. Nu dati alte sensuri, va rog. Este insa adevarat ca faptul ca "va cunosc" de pe blog m-a facut sa citesc mai atent.
    Injuraturile: personajele din literatura romana injura excesiv inca de prin anii '80 si, mai ales, cind nu este nevoie. Nu ma opun in principiu ca personajele cartii sa injure, mai ales ca inteleg ca fac asta fara interventia autoarei, dar mi s-a parut ca au injurat in situatii in care nu era nevoie de asta.
    La Multi Ani, petrecere frumoasa!

    RăspundețiȘtergere

Click pe poză!