luni, 7 iunie 2010

Leapşa cu parlamentaru'

Mai precis, cu uninominalu' personal, cel care, nu-i aşa, este ales direct de electorat, nu pe liste, deci e mai bun, mai deştept, mai frumos şi mai apropiat de electoratul susmenţionat. Adică aşa ni s-a zis nouă, că votul uninominal e cel mai cocofifi, cel mai mirobolant, este fix ce ne trebuie pentru un parlament mai sănătos, este soluţia ideală, este panaceul.
Cine e deputat în colegiul meu nici nu ştiu. După ce l-am votat n-am mai auzit de el. Oricum, îi doresc multă sănătate.
Cînd vine vorba însă de senator, se schimbă treaba. Senatorul din colegiul meu este domnul Cristian Diaconescu, într-o vreme răsfăţatul presei. "Ce om fin, păcat că e la PSD", ziceau unii.
Pe vremea cînd l-am votat, domnul Cristian Diaconescu reprezenta PSD-ul. De aceea l-am şi votat. Nu pentru calităţile lui, care nu m-au convins niciodată, şi în ciuda defectelor pe care i le ştiam. Dar presupuneam că, oricît de uninominal ales, va face politica PSD. Între timp, după ce a fost ministru de externe în guvernul de tristă amintire din 2009, domnul Diaconescu a vrut să candideze la preşedinţia PSD, a renunţat brusc la candidatură şi, cîteva zile mai tîrziu, la partidul în care s-a format ca om politic şi a devenit independent. De ce? Asta ar fi o întrebare, dacă m-ar interesa răspunsul. Nu mă interesează.
Acum, dl. Diaconescu este unul din cei trei preşedinţi ai nou-născutului (poate ar fi mai exact "nou-făcutului") UNPR, un partid care enunţă principii de stînga în statut, dar, tot prin statut, se obligă să renunţe la aceste principii, de fapt la orice principii, dacă "interesul naţional" o cere.
OK, ăsta e parlamentarul. Ce să-i scriu eu? Că aşa suna leapşa de la Matilda. Să-i scriu cum să voteze la moţiunea de cenzură. De ce să-i scriu? Domnia sa votează cum i se spune. Cum îi cere "interesul naţional". Nu cum i-aş spune eu.
Leapşa merge la Lilick, la Augustin şi... De fapt, la oricine are ceva să-i spună celui pe care l-a votat atît de uninominal în 2008.

7 comentarii:

  1. La mine nu cred ca au iesit candidatii pe care i-am votat. De fapt.. sigur nu au iesit. Si, oricum, eu am votat cu partidul. Iar partidul voteaza cum trebuie. Yes! :)

    RăspundețiȘtergere
  2. Te rog sa-mi gazduiesti si mie, draga Lucia, cele cateva ganduri adresate celor pe care i-am ales.
    Donmunle senator Dan Voiculescu, va multumesc pentru activitatea dvs,din Senat, in sprijinul cetatenilor.Ca locuitor al sectorului 4, va multumesc pentru sprijinul dat primarului Piedone.
    Doamna deputat Teo Trandafir, nu v-am votat, aunteti o persoana care nu ma intereseaza.

    RăspundețiȘtergere
  3. @Lilick
    Da, şi eu am votat cu partidul.

    @zincabeiu
    Cu dragă inimă. Există senatori (şi deputaţi) cărora li se poate spune "mulţumesc". Din păcate, în colegiul meu nu e cazul.

    RăspundețiȘtergere
  4. UNPR are un sediu de milioane pe şos. Ştefan cel Mare. În sectorul 2. Ca de la general la general. Mai e ceva de comentat ?

    RăspundețiȘtergere
  5. @Matilda
    Da? Unde e? Nu l-am văzut. Dar nu mă miră că e în sectorul 2. Vorba ta, de la general la general.

    RăspundețiȘtergere
  6. Lucia, nici eu si, sint convins, nici Lilick, nu am votat oameni susceptibili a sprijini, acum, guvernul Traian Bocsescu! (Desi, evident, nu stii niciodata...)
    Pe de alta parte, acesti pseudouninominal alesi nu cred ca au motive sa se teama ca, daca acum vor sprijini guvernul,la viitoarele alegeri nu vor mai vedea ceea ce le-a aratat fina, sub pretextul ca doar o data e voie. Daca lucrurile stateau altfel, Basescu n-ar mai fi iesit, INCA o data, presedinte.
    Asa incit, daca ar fi vreo sansa ca motiunea sa treaca, ea nu provine dintr-un potential acces de moralitate al alesilor neamului ci, mai degraba, din ceva calcule, "studii de impact si oportunitate". Pe aceasta pedala ar putea apasa altii, iar nu simplul alegator.

    RăspundețiȘtergere

Click pe poză!