marți, 29 iunie 2010

De la un guvern de premianţi la un guvern de repetenţi

 "Guvern de premianţi" - aşa i s-a spus guvernului instalat la 28 iunie 1990. Erau, cei mai mulţi dintre ei, tineri. Erau, toţi, excelenţi specialişti în domeniile lor. Aveau, toţi, o imensă dorinţă de a face. De a schimba România. De a duce România în Europa, acolo unde-i era - şi este - locul.
I-am revăzut aseară pe zece dintre ei în emisiunea "Sinteza zilei". O emisiune ciudată. Numai oameni cu cei şapte ani de acasă absolviţi la zi. Nici un derbedeu, nici un palavragiu. (Şi, cum observa George Şerban pe Facebook, nici o curvă.) Numai oameni politici responsabili, care au avut soluţii atunci şi au soluţii şi pentru acum.
Era şi atunci criză - nu financiară, ci mult mai grea, era vorba de o schimbare radicală de sistem. Era totul de făcut şi nu exista nici un exemplu, nici o experienţă prealabilă. Au făcut şi greşeli. Normal. Dar lucrau pentru România, pentru viitorul ei.
Îmi amintesc dezbaterile de atunci. Se discuta despre privatizare, despre trecerea la economia de piaţă, terapie de şoc versus terapie treptată, despre liberalizarea preţurilor. Nu se discuta despre vuitoane şi vînzări anterioare.
Cum am ajuns, după douăzeci de ani de la guvernul de premianţi, să avem un guvern de repetenţi?

P.S. Îl rog pe Mihai Gâdea să nu mai facă asemenea emisiuni. Ar putea fi acuzat de subminare a instituţiilor statului.

9 comentarii:

  1. Lucia, astia nu mi se par repetenti ci, mai degraba, de-aia cu diplome false. Repetentul are lacune mari si nu si-a insusit o parte importanta a cunostintelor; astia par ca nici n-au dat pe-acolo!

    RăspundețiȘtergere
  2. @Augustin Rădescu
    Cred că ai dreptate :D

    RăspundețiȘtergere
  3. am ajuns să apreciem mai mult şmecheria decât adevăratele valori. am uitat ce contează cu adevărat. suntem repetenti la acest capitol si acest lucru se vede in viata noastra.

    RăspundețiȘtergere
  4. Mi-aduc aminte că oamenii se întrebau : unde a găsit Roman atîţia oameni inteligenţi, tineri şi serioşi ? Şi, aveţi dreptate, cu foarte mult bun simţ.
    După guvernul de hipopotami al lui Ceauşescu, acum avem guvernul de crocodili parşivi al lui Băsescu. Emanaţi din mlaştina portocalie urît mirositoare, care a infectat întreaga societate.

    RăspundețiȘtergere
  5. Parrots of bang when it was awarded? before being ministers.

    RăspundețiȘtergere
  6. @DANIELA
    Would you kindly translate for those of my readers who are not so familiar with English? Iţd like to know what do you mean by "ministers". People of the cloth or Cabinet ministers?

    RăspundețiȘtergere
  7. nici cetățenii nu sunt mai presus de politicieni. până nu muncim mai mult decât munceam ieri pentru ca mâine să-i putem trage la răspundere pe drept, nu suntem mai presus de niște milogi, șmecherași și puturoși.

    îi drept că ne-au furat, dar acum furați din ce vrem să funcționează sistemul? asta e dacă ne-am lăsat adormiți, acum trebuie să plătim și prima dată osul la muncă, apoi socoteala și tot așa mai departe. datul din gură n-o să ne salveze din păcate...

    RăspundețiȘtergere

Click pe poză!