marți, 15 iunie 2010

Capitolul 996, în care autoarea sărbătoreşte Bloomsday şi se gîndeşte la lotofagi

Valive, o admiratoare entuziastă a lui James Joyce, mi-a amintit, printr-o leapşă, că se împlinesc 106 ani de la acea zi de 16 iunie 1904 cînd, la Dublin, începea odiseea lui Leopold Bloom...
Episodul 5 din partea a doua a romanului "Ulysses" se numeşte "Lotus Eaters". Lotofagii. Mîncătorii de lotus. În Odiseea lui Homer, Ulise ajunge în insula lotofagilor, oameni care se hrănesc cu flori şi fructe de lotus. Acestea conţin un narcotic şi creează dependenţă. Dar mai ales uitare. Mănînci boabele de lotus şi uiţi. Uiţi de toate relele. Uiţi de unde ai plecat şi unde vrei să ajungi, uiţi ce voiai să faci, uiţi tot.
Cînd văd cum, sub ochii noştri, se instaurează iar dictatura, mă gîndesc că suntem cu toţii lotofagi şi am uitat cum era înainte de 1989. Şi nu se vede în zare nici un Ulise care să ne oblige să ne amintim.

5 comentarii:

  1. Cu ocazia dezbaterii moţiunii eu am depistat vreo doi Ulişi (!), important e să li se audă vocea. Sirenele guvernului bruiază...

    RăspundețiȘtergere
  2. @Matilda
    Iar ceilalţi sunt, cum spuneam, lotofagi.

    RăspundețiȘtergere
  3. Da, politica, bat-o vina. Oricum, cam sarata ziua de azi. Cam cat o ocna de sare. Si vacile nici macar nu suntem noi, ci ei.
    Multumesc ca mi-ati raspuns la leapsha. Maine apare si postul meu la care am lucrat aproape o saptamana. Sper sa va placa.

    RăspundețiȘtergere
  4. Atunci ma bucur ca m-ati bucurat cu aducere-aminte. Inseamna enorm pt mine.

    RăspundețiȘtergere

Click pe poză!