marți, 6 martie 2012

Mesaj prezidențial

În ziua de 2 martie s-au împlinit 40 de ani de la înființarea Asociației Scriitorilor din București - filiala București a Uniunii Scriitorilor din România. Redau aici mesajul lui Horia Gârbea, președintele ASB:

Mesajul președintelui ASB la a 40-a aniversare a Asociației


     Stimați colegi,
     Vă doresc, după cum spune un prieten al meu, o zi fastuoasă și vă anunț că două proiecte depuse de secțiile ASB au cîștigat, în preajma aniversării a 40 de ani de existență a ASB – 2 martie 2012 - finanțări AFCN în 2012: Clubul Dramaturgilor (depus de dna Lucia Verona, președinta secției și vicepreședinte ASB) și Clubul de proză (depus de dl Aurel Maria Baros, președinte în execrcițiu al secției). E o premieră notabilă pentru care am acționat și eu cu îndemnuri și sprijin direct și pentru care e firesc să ne bucurăm cu toții.
      De asemeni, secția de poezie, care nu a depus proiect direct, dl președinte Dan Mircea Cipariu fiind implicat personal în AFCN și deci în situație de incompatibilitate, va organiza un eveniment de Ziua Mondială a Poeziei la care va avea egida și sprijinul USR și ASB dar și al multor instituții. Secția de critică a obținut sprijin de la Primăria Sectorului 2 pentru colocviul anual (național) de critică organizat de dl Radu Voinescu iar ASB în parteneriat cu SRSFF va organiza al treilea Colocviu Național de Literatură SF și Fantasy și va decerna Premiile Ion Hobana în luna mai, evenimentul fiind pe agenda MCPN. Secția de traduceri a organizat evenimente la sediul USR și se va implica într-un colocviu în curînd, iar dna Irina Horea, președinte al secției și vicepreședinte al USR, lucrează permanent pentru a organiza Ediția a XI-a a Festivalului Internațional Zile și Nopți de Literatură de la Neptun, obținînd sprijin financiar de la numeroase instituții. Secția de literatură pentru copii și tineret a depus un proiect la AFCN și din păcate nu a cîștigat, dar experiența căpătată va folosi echipei coordonate de dl președinte Victor Gh. Stan. În schimb această secție a obținut suport din partea Primăriei Bușteni pentru al treilea Colocviu Național „Cezar Petrescu” ce se va desfășura în iunie. De asemeni Almanahul Secției va fi propus AFCN pentru finanțare. Premiile ASB pe anul 2011 se află pe agenda Primăriei Sectorului 2 ca eveniment tradițional, a opta oară consecutiv.
     Toate aceste realizări au solicitat eforturi considerabile din partea Comitetului Director al ASB, susținut de mulți colegi entuziaști și de persoane apropiate ASB, chiar nemembri, și, desigur, s-au bucurat de sprijin din partea conducerii USR și a administrației USR cărora le mulțumesc. Ele constituie un îndemn pentru toți colegii din ASB de a se implica în realizarea de proiecte și de a le duce la bun sfîrșit, obținînd finanțări și sprijin logistic. Nu se cuvine să contăm numai pe USR și trebuie să înțelegem că fondurile USR sînt limitate. USR crează cadrul, nu e finanțatorul nostru exclusiv. În schimb există alte fonduri care trebuie accesate. Bani mai sînt dar, dacă nu îi cerem noi, care sîntem, în opinia mea, îndreptățiți, îi vor lua alte organizații. Este cazul să intrăm cu hotărîre în competiție și să ne etalăm valoarea și competențele.
      Mulțumesc celor care se implică în realizarea unor proiecte culturale ale ASB și îi rog pe toți membrii ASB să fie alături de noi. Ca dramaturg, nu pot să nu citez replica lui Danton, reală sau doar atribuită lui de Camil Petrescu: pentru a reuși ne trebuie îndrăzneală, mereu îndrăzneală, necontenit îndrăzneală.
   
     Cu deosebită considerație,
      Horia Gârbea

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Click pe poză!