duminică, 21 octombrie 2007

O întrebare de aritmetică

Un pachet de cafea Lavazza Bel Canto, termen de expirare februarie 2008, costă, în cel mai ieftin magazin din Bucureşti, 15,99 RON.
Acelaşi pachet de Lavazza Bel Canto, termen de expirare aprilie 2010, costă, în nu cel mai ieftin magazin din Paris, 2,79 Euro.

2.79 EUR = 9.38330 RON

15.99 RON = 4.75441 EUR

Reiese că românii plătesc cu aproape 2 Euro mai mult pentru o cafea cu doi ani mai veche.

În România, salariul minim pe economie era, la 1 ianuarie 2007, de 114 Euro.
În Franţa, salariul minim garantat era, la aceeaşi dată, de 1 254 Euro.

Nici nu ştiu dacă are rost să mai întreb ceva.

joi, 11 octombrie 2007

Doamna cu pisicile

Doris Lessing a primit premiul Nobel pentru literatură astăzi, 11 octombrie 2007. Televiziunile noastre au privirile, desigur, în altă parte. Un ministru e filmat la o cafenea cu un fost ministru, TVR prezintă filmul pe care l-a primit gata montat şi subtitrat. Ministrul devine şi el fost ministru, alt subiect nu mai există.
Doris Lessing a primit premiul Nobel pentru literatură astăzi, 11 octombrie 2007. Peste 11 zile urmează să împlinească 88 de ani. Este, se pare, cea mai în vîrstă premiantă Nobel - ar mai fi cineva mai bătrîn, dar nu la literatură. A fost - este - o mare figură. A scris romane de stînga, cărţi feministe, mai apoi a trecut la science fiction şi thriller psihologic. A scris şi despre pisici. O personalitate complexă şi controversată.
În motivaţia Comitetului Nobel se spune că premiul este obţinut de "that epicist of the female experience, who with scepticism, fire and visionary power has subjected a divided civilisation to scrutiny". "Şi-au schimbat părerea despre mine", a declarat Doris Lessing cînd a auzit ştirea. În anii '60 i se dăduse de înţeles că nu era şi nu va fi în graţiile juriului.
Bineînţeles că decizia Comitetului Nobel va fi contestată de critici din diverse ţări, care vor explica, vor demonstra cît de bine era dacă lua altcineva premiul.

Doris Lessing a primit premiul Nobel pentru literatură astăzi, 11 octombrie 2007.

Click pe poză!