marți, 14 august 2012

Dacă aş fi în locul preşedintelui Crin Antonescu...

12 septembrie a devenit 21 august (după o mică haltă la 31 august). Probabil expiră chiria la garaj sau aşa ceva. Brusc, e urgent. Problema listelor electorale e mai confuză ca oricînd. Şi erata la fel. De cvorum, ce să mai vorbim.
În acest timp, procurorii fac ore suplimentare, anchetîndu-i pe cei care şi-au exercitat dreptul constituţional de a vota, iar CSM ar vrea şi anchetarea.unor parlamentari pentru declaraţii politice. Menţionez, pentru uzul celor care folosesc Constituţia doar ca tapet, că articolul 72, alineatul 1, spune clar:
Deputaţii şi senatorii nu pot fi traşi la răspundere juridică pentru voturile sau pentru opiniile politice exprimate în exercitarea mandatului.
Este singura imunitate pe care o au parlamentarii. Dreptul de a se exprima.

Dar să trecem la cestiune şi am să vă rog să fiţi foarte atenţi.
Eu am încredere în statul de drept, am încredere în instituţiile democratice, am încredere în justiţie. Sunt convinsă că toţi judecătorii şi procurorii, ca şi judecătorii Curţii Constituţionale, sunt obiectivi şi nepărtinitori, indiferent cine i-ar fi numit. Doar în acest scop au primit inamovibilitatea, nu-i aşa? Ca să nu fie coruptibili, să nu fie influenţabili, să nu fie şantajabili, pe scurt, să nu joace cum le cîntă altcineva. Deci, cum spuneam, eu sunt sigură că aşa şi sunt. Nu iau decizii bazate pe prietenie, pe reciprocitate, pe avantaje materiale, pe simpatii politice, erotice sau de altă natură.
Dar oameni suntem... Oameni sunt şi ei/ele, pînă la proba contrară. Şi oamenii mai greşesc, mai păcătuiesc cu vorba sau cu... În fine, înţelegeţi. Am citit pe Facebook că la DNA ar exista nişte dosare de corupţie şi filme erotice cu personaje din zona justiţiei. Evident, eu nu cred una ca asta. Cum să mă autosesizez de la un comentariu de pe Facebook?
Dar dacă, totuşi... Cum ziceam, oameni sunt şi ei...
Şi uite-aşa mi-am amintit din nou de Arthur Wellesley, primul duce de Wellington, care, fiind şantajat, a spus replica devenită celebră:
Publish and be damned!
În traducere, ca să înţeleagă toată lumea, "Publică şi du-te dracului!".
Ceea ce e greu, trebuie portocale maaaari şi nu e sezonul.
De aceea, în locul preşedintelui interimar Crin Antonescu, aş da o amnistie în alb. Pentru cei/cele care, ca judecători, procurori, judecători ai Curţii Constituţionale, se ştiu cu o musculiţă cît de mică pe căciulă şi bănuiesc/ştiu că undeva, la DNA sau în altă parte, cineva colecţionează muşte. O amnistie pentru orice fapte, oricît de grave (şi pentru posibilele consecinţe ale acestora), care ar împiedica respectivele persoane inamovibile să decidă aşa cum le dictează conştiinţa, obiectiv şi nepărtinitor.
Ah, ce mi-aş dori să apară un Wellington în România! Sau mai mulţi.

Mai este timp. O săptămînă fix.
Dacă nu se schimbă din nou termenul.


15 comentarii:

 1. Silvuple!

  Nu, nu suntem nişte damnaţi, cum cred unii.
  Mingea a fost aruncată din curtea judecătorilor CCR în curtea guvernului, comunicatul de ieri e clar:

  "Prin Adresa nr.5305 din 3 august 2012, Plenul Curţii Constituţionale a solicitat Guvernului să comunice numărul persoanelor înscrise în listele electorale permanente, actualizate (pâna la data de 10 iulie 2012) conform dispoziţiilor art.17 alin.(2) din Legea nr.3/2000 privind organizarea şi desfăsurarea referendumului. Listele electorale permanente sunt, potrivit art.2 alin.(1) lit.c) din Legea nr.370/2004, "listele cuprinzând cetăţenii români cu drept de vot care au împlinit 18 ani până la ziua alegerilor inclusiv."
  Acolo unde această operaţiune nu s-a executat, urmează a se realiza în termenul acordat de Curte."

  Onorabilii vor să scoată castanele din foc, adică să bage mingea în coş, cu mâna baschetbalistului Ponta, adică acesta să « bage în coş » un număr de alegători care să-i ia funia de la gâtul Suspendatului şi să nu existe vorbe. De ce ? Pentru că aceştia nici nu pot adăuga la lege dar nici nu pot scoate din lege, nu pot eluda restul prevederilor, în materie, din legea pomenită de aceştia, adică nu pot admite existenţa în listele electorale permanente a cetăţenilor stabiliţi aiurea, în afara ţării, şi nici a celor care locuiesc fictiv la o adresă din ţară, pentru că la

  SECTIUNEA 1 - Listele electorale permanente si tabelele electorale
  art. 7, alin (3) dispune clar :
  « Listele electorale permanente cuprind, in ordinea numarului imobilelor in care locuiesc alegatorii, numele si prenumele, codul numeric personal, domiciliul, tipul, seria si numarul actului de identitate.»

  Atenţie !, în care locuiesc alegătorii, nu în care domiciliază.
  Inginereşte vorbind, condiţia “domiciliază”, impusă alegătorilor de prevederile art. 7, alin (1) pentru a fi cuprinşi în lista electorală permanentă, este necesară dar nu şi suficientă, trebuie să fie dublată de îndeplinirea celeilalte condiţii fără de care nu se poate, adică “locuiesc.”

  Dacă MAE a obţinut ‘déjà’ răspunsul din partea autorităţilor din Spania, Italia, Franţa, ca să nu mai amintesc şi alte ţări prin care s-au stabilit concetăţenii noştri, conţinând numărul rezidenţilor veniţi din Romania, dacă MAI a verificat şi a stabilit câţi alegători din cei o mie, două, care au domiciliul la o anumită adresă, şi LOCUIESC cu adevărat acolo, atunci premierul Ponta nu se va arde cu castanele iar în coş nu va cădea mingea, ci Suspendatul.

  RăspundețiȘtergere
 2. @Lucia
  „procurorii fac ore suplimentare, anchetîndu-i pe cei care şi-au exercitat dreptul constituţional de a vota”.

  Nu pe ei să-i ancheteze, ci pe primarul din satul meu (PSD, ex. PNL, ex. PRM - două condamnări penale anterioare...) care împărțea liderilor de ulițe țigănești voturi în alb în număr proporțional cu aria lor de influență și lăsa la cîrciumă - unde ce-i drept nu se vindea băutură decît pe sub mînă - și la magazinul universal cereri în alb de urnă mobilă, să semneze țața Marița cînd trece să-și ia pîine că „le trimite el urna mai pe seară”.

  Pentru că, altfel, în secția de vot, timp de o oră în miezul zilei, sub privirea mea, a intrat doar baba Vulturica, o analfabetă de 82 de ani, altfel femeie cumsecade. Am făcut „exit poll” și am întrebat-o pe ce-a pus ștampila. „N-am pus-o nicăieri maică. A zis deputatul (un consilier comunal n.m.) că să votez orice, că oricum dă un rachiu dacă mă duc”.

  Evident rezultatul a fost 99%. Acum aceiași lideri de clanuri pun oamenii să-i atace pe procurori că mai au cîte-o condamnare sau o eliberare condiționată și îi bagă la recidiviști.

  Ar mai fi de discutat puțin și cu liderii spitalelor din Oltenia care au notat din vreme CNP-urile bolnavilor și au votat în numele lor pe liste suplimentare, cînd ăia horcăiau și le păsa de viața lor, nu de referendum.

  RăspundețiȘtergere
 3. "Ceea ce e greu, trebuie portocale maaaari şi nu e sezonul."

  Nici ţara. Mă rog, nici Anglia/GB/UK nu-i chiar ţara portocalelor dar... ... ...

  http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=ioxurFpwc7E

  RăspundețiȘtergere
 4. @Horia Gârbea
  Da, cred că s-au întîmplat şi asemenea lucruri, din păcate. Şi nu numai la referendum, ci şi la diverse alegeri.
  @Dragoş Bora
  Din partea unui britanic nu mă miră, ei sunt insulari, deci eurosceptici prin definiţie (aproape). Partea proastă e că la noi, unde practic toată lumea era euroentuziastă, acum foarte mulţi au sentimente violent antieuropene.

  RăspundețiȘtergere
 5. Amnistia în alb ar putea fi extinsă şi la viitorii foşti preşedinţi sau asta este treaba altora? :)

  RăspundețiȘtergere
 6. @acuvio
  Asta, de obicei, se negociază :)

  RăspundețiȘtergere
 7. Silvu ple, Lucia.

  Îţi scriu ca să te liniştesc.
  Am vorbit eu cu inginerul, ţi-am mai povestit altădată de el, zice că onorabilii nu o mai pot da la întors, nu mai au cum să-i ţină în listele electorale permanente pe cei din străinătate pentru cvorum, deja s-au pronunţat în speţă chiar în legătură cu acest referendum.

  Iată cum stă treaba, am verificat, pentru mine e clar, în considerentele Hotărârii CCR nr 3 din 2 august 2012, în unanimitate, Curtea reţine că, prin modificările legii din 2008-2009, listele electorale permanente nu mai cuprind cetăţenii din afară,
  …„cetăţenii români cu domiciliul sau reşedinţa în străinătate având dreptul de a vota în mod liber în străinătate pe listele electorale suplimentare. Astfel, potrivit art.27 alin.(2) din aceeaşi lege, în listele electorale suplimentare vor fi trecuţi cetăţenii români din străinătate care fac dovada cu paşaportul cu menţiunea privind stabilirea domiciliului în străinătate”, cei care au reşedinţa acolo, şi fac dovada prin „prezentarea paşaportului simplu sau, în cazul statelor membre ale Uniunii Europene, şi a cărţii de identitate, însoţite de documentul emis de autorităţile străine, precum şi de persoanele care votează conform dispoziţiilor art.8 alin.(3) din lege, şi anume personalul misiunilor diplomatice şi al oficiilor consulare.
  Raţiunea pentru care aceşti cetăţeni nu sunt înscrişi în listele electorale permanente rezidă în faptul că nu au domiciliul în ţară astfel încât numărul acestora nu poate influenţa cvorumul legal de participare la referendum, respectiv majoritatea persoanelor înscrise pe listele electorale permanente.”

  Autorităţile străine au comunicat autorităţilor române câţi cetăţeni români au cărţi de rezident emise în ţările respective, aşa că:
  “Nu îţi fie frică, marinerul pică!” :))

  RăspundețiȘtergere
 8. @Bordelezu
  Silvu ple, sper să știe și cei de la CCR ce-au spus!

  RăspundețiȘtergere
 9. @Lucia

  Am citit Hotărârea CCR nr.6 din 21 august 2012.
  Vuasi de vezi!
  „4.11. Tot astfel, nu priveşte solicitarea formulată de Curte numărul persoanelor „cu drept legal de şedere în afara României” al căror domiciliu se află în România, întrucât aceste persoane sunt cuprinse în listele electorale permanente, în condiţiile prevăzute de dispoziţiile art.2 alin.1 lit.c) din Legea nr.370/2004, mai sus citate, coroborate cu dispoziţiile art.7, alin.(1) din acelaşi act normativ,”...

  Hopa! Onorabilii, d-acilea, din România, nu din altă parte, coroborează cu dispoziţiile art.7, alin.(1) dar cu cele ale art.7, alin.(3) nu!, adică nu văd acest aliniat, ca şi cum l-ar fi scos din lege! Nu numai că sunt uituci, dar mai au şi orbul găinilor!

  Asta numai în România se poate întâmpla, fapt pentru care, deşi aveam de gând ca să renunţ, folosesc în continuare salutul românesc:

  Silvuple!

  RăspundețiȘtergere
 10. @Lucia

  Culmea tupeului, dar şi dovada că CCR a vrut să arunce Guvernului Ponta responsabilitatea acestei decizii, e felul cum se termină redactarea acestui punct 4.11:

  „Acest temei juridic este invocat şi de Guvern în răspunsul său, în care face distincţie între cetăţenii români cu domiciliul în România şi cei cu domiciliul în străinătate.”

  Adicătelea, tălică să mă crezi, frate Oică, nu furai io oole de subt cloţă, nu le furai şi pace, le înghiţi ea, le mâncă... nu văzuşi că zise „clonc-clonc” când o întrebai?

  RăspundețiȘtergere
 11. «Honeste vivere, neminem laedere, suum cuique tribuere.»
  „Ehrlich leben, niemandem schaden, jedem das Seine zukommen lassen.“

  @Lucia

  Poate că Angela Merkel, sau dacă nu domnia sa, măcar un consilier al cancelariei citeşte blogul tău, pentru asta am căutat traducerea în germană a preceptului din dreptul roman, ce aparţine lui Ulpianus, precept învăţat de mine de la profesorul universitar de drept roman Constantin Ştefan Tomulescu, he-he, pe care l-au cam uitat cei care au învăţat drept adevărat, nu-l mai pomenesc...
  Citeam un mesaj de Anul Nou al preşedintelui Partidului Naţional Român din Transilvania, semnat, în «Românul», George Popp de Băseşti, nu mai ţin minte, de prin nouă sute treişpe, paişpe… licenţiat în drept, nu în cultura florii soarelui, şi acolo am întâlnit zicerea de mai sus. Ca o paranteză, când vei avea vreme şi dispoziţia necesară îţi voi povesti şi despre prietena mea, tot octogenară, singurul descendent în viaţă al venerabilului memorandist, actriţa Ileana Radu, brăilenii mai copţi şi-o amintesc jucând pe scena teatrului din Brăila, dar asta e o altă poveste.

  Am văzut cu ochii mei citatul în discuţie scris pe frontispiciul „Palazzo di Giustizia” din Milano, scris un pic altfel, dar nu contează.

  Citindu-l pe Gheorghe Pop de Băseşti m-am întrebat – aiurea, bineînţeles – oare cei şase onorabili de la CCR, care nu sunt magistraţi din sistemul judiciar român dar sunt porecliţi judecători, au meditat vreodată la ce vor să zică vobele amintite mai sus ?

  RăspundețiȘtergere
 12. @Bordelezu
  Silvu ple, oneste bibere, aşa ştim noi de la Caragiale.
  Iar la întrebarea din final răspunsul este nu. Ei decid fără să judece şi fără să mediteze.

  RăspundețiȘtergere
 13. @Lucia

  M-am ferit ca de dracu’ să te compar cu Pythia pentru ce-ai scris mai sus despre deznodământul referendumuiui, am încercat să fiu „serios” în comentarii, dar trimiterea ta la nenea Iancu – parol că nu mi-a trecut prin cap celebra apropiere: să trăieşti cu să bei – cel la care mă „raportez” când sunt amărât, m-a făcut să uit de necaz.

  Avea dreptate nenea Iancu, prin Caţavencu: ce Europa, ce principii, „oneste bibere” – să bem sănătoşi! :))

  RăspundețiȘtergere
 14. @Bordelezu
  Cu atîtea băuturi contrafăcute, nici măcar asta nu e uşor.

  RăspundețiȘtergere

Click pe poză!