Deci, azi nu mai au vlagă. Suspendați,
Puternicilor zilei se supun;
Mai țipă ei ici-colo, pe la colțuri
Mai sună la Berlin sau la Bruxelles,
Mai speră că-i ajută cineva,
Dar lași, au ridicat drapelul alb
În semn că s-au predat, se-mbracă-n alb,
Li-s fețele ca marmura de albe,
Dar albul lor nu e imaculat.
De felul lor portocalii și verzi,
Ei tocmai s-au vopsit în alb murdar.
Și toată zbaterea lor e-n zadar.
marți, 10 iulie 2012
Alb murdar. În pentametru iambic :)
Departe de București, stau pe o terasă și traduc Shakespeare. Dar veștile din țară ajung la mine, că doar trăim vremuri de online global. Probabil sub influența știrilor, în laptopul meu au apărut aceste versuri în pentametru iambic. Oare le-am scris fără să vreau? Pare un fel de „doggerel”, adică un poem cam stîngaci, cam încropit, dar asta e, de atîta a fost în stare laptopul meu. Oricum, vă rog să nu mă plagiați, puneți ghilimele dacă mă citați, și nu mă înjurați, promit ca după referendum să nu mai fac.
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Faină activitate, ca să zic aşa. :)
RăspundețiȘtergere@Neliniștitu'
RăspundețiȘtergereNu eu, laptopul! :)
Ai mare dreptate cu noua lor culoare de "alb murdar" se pare ca vara asta cine poarta alb fie ca vrea, fie ca nu vrea sau nu stie, se va presupune ca tine cu Basescu.Totusi este vara, ce ar trebui sa purtam? negru?
RăspundețiȘtergereAu speculat momentul sa isi faca o campanie gratuita
@Cerasela
RăspundețiȘtergereNu le va fi de prea mare folos. Iar noi ne putem îmbrăca oricum. Important e cum și cîți votăm.
Silvu ple, Lucia.
RăspundețiȘtergereTu te-ai dus cu gândul la marele Uil, frumos, cu talent, dar tare departe în timp, eu m-am dus doar până în ianuarie 1941, în perioada rebeliunii legionare, şi mi-am amintit de ce zicea mai târziu Petre Ţuţea:
« Democrația este sistemul social care face posibilă existența idiotului alături de geniu. Dar ea se deosebește de egalitarismul comunist prin lege. În democrație legea funcționează, în vreme ce în comunism legea nu există; e tiranie. »
Poţi să pui în loc de comunism naţional-socialismul lui Hitler, dar tot atât de bine poţi pune şi liberal-democraţia lui Băsescu şi a Monicăi Macovei, asta e părerea mea.
Faptul că neonaziştii vorbesc acum despre lovituri de stat, cer scoaterea României din Europa etc., nu mă face decât să mă duc cu acelaşi gând la altă zicere a lui Petre Ţuţea :
« Am dorit întotdeauna să fac o teză de doctorat cu tema ”Aflarea în treabă ca metodă de lucru la Români.” »
Lucia, eu nu pot înţelege ce mai e de discutat despre referendumul de demitere a prezidentului suspendat când legea e clară, numai că cineva trebuie să le explice şi idioţilor amintiţi de Ţuţea cum e legea. Ce rost are să se bată apa în piuă atât, vrem doar să ne aflam în treabă ?
ART.147, alin. (4) din Constituţia Romaniei stipulează clar:
„Deciziile Curtii Constitutionale se publica în Monitorul Oficial al României. De la data publicarii, deciziile sunt general obligatorii si au putere numai pentru viitor.”
E la mintea cocoşului că niciuna dintre recentele decizii ale Curţii Constituţionale, nici măcar aceea despre cine trebuie să meargă la Brcsel, nu a început să-şi producă efectele, pentru un motiv temeinic şi legal – nu sunt redactate.
Art.60, alin.(1) din LEGEA NR.47/1992 privind organizarea şi funcţionarea Curţii Constituţionale zice: „Deciziile, hotărârile şi avizele se redactează în scris de către magistratul-asistent care a participat la dezbateri, sub îndrumarea judecătorului-raportor. Termenul de redactare este de cel mult 30 de zile de la pronunţare.”
Curtea Constituţională e în termen cu redactările, asta e legea, neavând decizii redactate ce s-ar vrea ca să publice în Monitorul Oficial? Nefiind nimic publicat ce s-ar dori ca să se aplice?
Toate discuţiile din media în legătură cu acest subiect nu demonstrează decât că „Aflarea în treabă e o metodă de lucru la Români”. Ba, mai mult, toate acestea vin să confirme o altă zicere a lui Petre Ţuţea:
„Balcanii sunt curul Europei.” Iar România e cu adevărat o ţară balcanică.
@Bordelezu
RăspundețiȘtergereSilvu ple,
SHXPR e mai aproape decît crezi. Iar Țuțea nu e un reper pentru mine. L-am cunoscut, am stat cu el la masă ani de zile la Uniunea Scriitorilor. Un om foarte inteligent, uneori sclipitor, dar nu un democrat.
În privința CCR ai perfectă dreptate.
@Lucia
RăspundețiȘtergereDe acord cu tine. Ţuţea nu e un reper al democraţiei. A recunoscut-o el, deschis, în scris.
Dar nimeni nu mă poate convinge că cei ce poartă azi cămăşi albe nu sunt altfel decât cei ce purtau cămăşi verzi în ianuarie 1941.
@Bordelezu
RăspundețiȘtergereNu știu ca Țuțea să fi scris ceva. El vorbea și avea o memorie fabuloasă.
În privința culorilor, nu e chiar așa, dar pe-aproape.
@Lucia
RăspundețiȘtergereI. Ba da, ştii. Îţi dau două exemple.
1. Corespondenţa cu Emil Cioran
„Dragă Emile,
Te rog să crezi în nestrămutata mea prietenie. Vorbesc mereu tinerei generaţii despre tine, în această vorbire împletindu-se admiraţia nelimitată pentru strălucirea ta, cu dragostea fraternă. Mi-aduc aminte de o întâmplare din închisoare. Mi s-a cerut să te atac în scris, acest lucru având o deosebită importanţă la eliberarea mea. Am refuzat în aceşti termeni: prefer să mor în închisoare decât să atac un amic sacru şi ilustru!
Am gândit şi simţit ca tine de-a lungul vieţii mele. Deosebirea dintre mine şi tine a constat în refuzul meu de a practica sinceritatea totală, fiindcă am vrut să devin legiuitor şi să mă bucur de admiraţia mulţimii stupide. Am procedat ca acei cabotini care cerşesc aplauze la galerie.”…
[Bucureşti, 7 iulie 1974]
http://www.filozofianuantelor.org/pagini/content/view/52/50/
2. Declaraţiile date Securităţii.
II. Şi cămăşile verzi au mers cu pâra la Berlin contra lui Antonescu, nu vroiau să lase puterea ş.a.m.d. Diferenţa e doar la Antoneşti.
@Bordelezu
RăspundețiȘtergereOK :)
« Ei tocmai s-au vopsit în alb murdar.
RăspundețiȘtergereȘi toată zbaterea le e-n zadar.»
[laptop-ul Luciei Verona]
@Lucia
Of, of, offf… referendumul…
Ce-i de făcut? (Asta-i de la Lenin citire, ca să nu mă acuze cineva de plagiat.) Cu referendumul şi cu standardele europene, bineînţeles. Părerea mea, vorba domnului Văcăroiu, Dumnezeu să-i deie sănătate, mai jos.
I. Antonescu, cel de azi, preşedintele interimar, trebuie să aştepte redactarea deciziei CCR, după care, de urgenţă, să retrimită parlamentului proiectul de lege PL-x nr. 264/2012.
II. Parlamentul – alo, USL-ul nu mai are jurişti dacă nu mai e Adrian Năstase acolo? – trebuie să modifice mai mult, nu numai art.10. Prima chestie pe care trebuie să o facă este abrogarea Legii 62/2012 privind aprobarea OUG 103/2009 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 3/2000 privind organizarea şi desfăşurarea referendumului, din 12 aprilie 2012.
De ce? Mă sculai când mijea de ziuă şi în loc să ud castraveciorii, mă uitai ce zice Comisia de la Veneţia, standarde europene, de! Iată ce zice:
« 7. Quorum
50. En se fondant sur l’expérience en matière référendaire, la Commission de Venise a décidé de déconseiller des règles relatives aux quorums.
51. Le quorum (taux minimal) de participation a pour résultat que les adversaires d’un projet ont intérêt à s’abstenir plutôt qu’à voter non. Ainsi, si 48 % des électeurs sont favorables à un projet, 5 % défavorables et 47 % entendent s’abstenir, il suffit aux 5 % d’opposants de déserter les urnes pour imposer leur point de vue, pourtant largement minoritaire. Leur absence de campagne risque d’ailleurs d’augmenter le nombre des abstentions et donc les chances que le quorum ne soit pas atteint. L’encouragement de l’abstention comme l’imposition d’une opinion minoritaire ne sont pas sains pour la démocratie (point III.7.a). En outre, la tentation est alors grande de falsifier le taux de participation, face à une faible opposition.
52. Le quorum d’approbation (acceptation par un pourcentage minimal des électeurs inscrits) peut mener lui aussi à l’impasse. Il peut être si élevé que le changement en devienne excessivement difficile. Si un texte est approuvé – même largement – par la majorité des votants sans que ce quorum ne soit atteint, la situation politique est plus que délicate, la majorité se considérant privée de sa victoire sans raison suffisante ; les risques de falsification du taux de participation sont les mêmes qu’en cas de quorum de participation. »
http://www.venice.coe.int/docs/2007/CDL-AD(2007)008rev-f.asp#_Toc162423382
Mai e ceva de comentat ?
@Bordelezu
RăspundețiȘtergereParcă înaintea lui Lenin a zis Cernîșevski, așa știam. :)
mai departe, eu sunt de acord cu Comisia de la Veneția și cu ce e de făcut, dar nu știu dacă mai e timp de făcut pînă la data referendumului.
@Lucia
RăspundețiȘtergereCa să nu zic că n-am spus clar, în conformitate cu standardele europene, din Legea 3/2000 trebuie neapărat să dispară aliniatul (2) al Art.5, cel care stipula că: “Referendumul este valabil dacă la acesta participă cel puţin jumătate plus unul din numărul persoanelor înscrise în listele electorale permanente. “
Dacă juriştii USL nu se simt în stare să redacteze de urgenţă un nou text al Legii referendumului, în acord cu recomandările Comisiei de la Veneţia, să spună. Am un prieten inginer, Valerică Stoica şi domnul Flavius-Antoniu Baias îl cunosc bine, care le poate redacta ce trebuie până luni, 16.07.2012. :))
Gratis, adică belaj, cum spun arabii ! :)))
@Lucia
RăspundețiȘtergerePostarea mea de mai sus a fost o aroganţă, vorba domnului preşedinte Iliescu, sper că ai luat-o ca atare. :)
« Parcă înaintea lui Lenin a zis Cernîșevski, așa știam. :) »
Ştiai bine, dar să dea boala, vorba prietenului nostru comun, dacă mi-aduc aminte ceva despre cum a scris Lenin ; a pus ghilimele… n-a pus ghilimele, l-a citat sau nu în bibliografie… :))
@Bordelezu
RăspundețiȘtergereChiar mă gîndeam s-o iau în serios.
Minunata Wikipedia zice că Lenin s-a inspirat din titlul romanului lui Cernîșevski. Deci cred că l-a citat. :)
@Lucia
RăspundețiȘtergereAroganţă, aroganţă, dar e lucru serios. Am vorbit cu prietenul meu, inginerul. Dacă unul dintre juriştii din USL ridică mănuşa, adică acceptă pe blogul tău, astăzi, provocarea, luni vei primi spre publicare redactarea proiectului de Lege a refendumului, în concordanţă cu recomandările Comisiei europene pentru democraţie prin drept.
Îţi semnalez o veste foarte bună. Mai e cineva care nu şi-a udat în zori de zi castraveciorii şi a avut curiozitatea să citească ceea ce am citit şi eu. E vorba de analistul politic Radu Tudor. Îl felicit şi îi mulţumesc pentru reacţie. Vezi:
http://www.jurnalul.ro/politica/impunere-cvorum-comisia-de-la-venetia-referendum-basescu-demitere-618030.htm
@Bordelezu
RăspundețiȘtergereBine, am să public aroganța, poate-poate. Dar un pic mai târziu, că sunt în miezul unui monolog și iar scrie laptopul în pentametru iambic.