marți, 17 aprilie 2012

O invitaţie de la Horia Gârbea

Horia Gârbea vă invită să participați la lansarea volumului său de versuri „Trecutul e o sărbătoare”, apărut recent la editura Editura Tracus Arte.






 Marți 24 aprilie ora 14.14 la Sala Oglinzilor de la sediul USR (Bucureşti, Calea Victoriei 115)

Vor prezenta succinte puncte de vedere:
  •  Dan Cristea - redactor șef al revistei Luceafărul de dimineață 
  • Vlad Ciobanu - artist plastic, realizatorul ilustrației volumului 
  • Dan Mircea Cipariu - președintele secției de poezie a ASB 
 Moderator: Ioan Cristescu - directorul editurii Tracus Arte.
   Cu același prilej, va fi disponibil la un preț promoțional volumul „Teatru clasic francez. Corneille - Marivaux” în traducere de Horia Gârbea, apărut recent tot la Editura Tracus Arte.

Miercuri 25 aprilie ora 17 la Librăria Book Corner din Cluj 
unde vor prezenta volumul poeții:

  •  Adrian Popescu - redactor șef al revistei Steaua 
  •  Ion Mureșan - redactor șef al revistei Verso 

 Moderator: Ioan Cristescu - directorul editurii Tracus Arte.  
***
Despre „Trecutul e o sărbătoare” voi spune doar cîteva cuvinte. Este cartea unui poet matur care îşi păstreză bucuria tinerească a jocului. Volumul se constituie din două secţiuni. Prima,"cum se anunță o victorie", este formată din 21 de texte autonome, între care celebrul deja poem cu Vasile, care dă titlul volumului şi pe care îl puteţi citi aici.
   Partea a doua, "amintiri din închisoare", în care recunoaştem personaje din literatura dedicată universului carceral, este scrisă pe principiul temei cu variaţiuni, ca un pandant în versuri la "întoarcerea tatei din război", text de rezistenţă din volumul de proză scurtă "Fratele mai deştept al lui Kalaşnikov" al aceluiaşi autor.
  Volumul este ilustrat cu șapte desene de Vlad Ciobanu şi are pe coperta a IV-a o prezentare de Nicolae Manolescu. Citez: "« Trecutul e o sărbătoare » cuprinde tot ce Horia Gârbea a scris mai bun în poezie. Poetul are un profil propriu. Poezia lui e liberă de constrângeri formale sau de conţinut, amestecând farmaceutic un spirit voit prozaic, neocolind narativul, şi unul voit poetic, neocolind lirismul,realist în detalii şi idealist în concepte, ancorat în cotidian şi ţintind spre trancendent, plin, în sfârşit, de umor, când pince sans rire, când pus pe şotii. Inteligenţei, uneori sclipitoare, a eseurilor sau originalităţii teatrului, « Trecutul e o sărbătoare » le adaugă o poezie nu lipsită de o anumită profunzime şi bine ascuţită verbal."
În concluzie, un volum excelent, care se citeşte cu deosebită plăcere.
Citez, în încheiere, din poemul meu preferat, "pe lac":
barca înainta
spre un loc unde
nu mai fusesem niciodată
o pagodă se oglindea
în lac şi m-am bucurat
că nu ştiu limba
vîslaşului şi nu pot
să-l întreb unde mergem.




3 comentarii:

Click pe poză!