joi, 25 august 2011

Alegeri comasate

Poate vă veţi mira, să ştiţi că eu sunt de acord cu alegerile comasate. Dacă ar avea pagină pe Facebook aş da şi un like. Mă întreb însă de ce să se comaseze doar localele cu parlamentarele? E o risipă! Propun, deci, ca alegerile parlamentare şi locale să aibă loc în 2014, odată cu cele prezidenţiale, în ziua alegerilor europene. În aceeaşi zi să se ţină adunările generale de alegeri ale acţionarilor de la toate companiile din ţară, să fie aleşi noii preşedinţi ai uniunilor de creaţie şi ai asociaţiilor de locatari.
Sau, şi mai bine, să nu mai avem deloc alegeri. Să le înlocuim, cum scriam acum 12 ani în "Labirint obligatoriu", cu tragerea la sorţi. Ideea nu-mi aparţine, este a lui Montesquieu, care relua, de fapt, o remarcă a lui Aristotel: "În general, se admite că desemnarea în diverse magistraturi prin tragere la sorţi este de natură democratică, iar desemnarea  prin alegeri, de natură oligarhică".

7 comentarii:

  1. Curat oligarhică ! Aşadar, ader la idee : ori toate odată, ori deloc ! :))

    RăspundețiȘtergere
  2. da, ar trebui ca toate alegerile sa fie facute in aceeasi zi!

    RăspundețiȘtergere
  3. Cooorect, mi-s de-acord! Unde sa semnez?
    Mi-a venit si mie o idee: pai daca-i sa fie comasate toate alegerile posibile, de ce nu in acea zi sa nu-si aleaga omul si viitoarea consoarta, mobila de bucatarie, pepeni de pe taraba...
    Destepti capii astia portocalii-verzulii, n-am mai avea parte de ei!

    RăspundețiȘtergere
  4. Un prieten cu blog propunea sa se comaseze si cu bacalaureatul, sa stim o treaba. :))

    RăspundețiȘtergere
  5. @matilda,@tigara electronica
    Mă bucur că sunteți de acord :)
    @Nea Costache, @Lilick
    De acord cu propunerile :))

    RăspundețiȘtergere
  6. De acord cu tragerea la sorți! Dar să fie dirijată, ca la Cupele Europene la fotbal, ca în fiecare dregătorie să fie candidați din urna 1, urna 2,..., urna „n”. Așa e politic corect, să fie o urnă cu proștii, una cu hoții etc. să aibă toate actegoriile acces la decizie!

    RăspundețiȘtergere
  7. @Horia Gârbea
    Cam greu de făcut împărțirea întregii populații active a României în categorii, dar principiul e corect!

    RăspundețiȘtergere

Click pe poză!