vineri, 25 februarie 2011

BLOG DE BLOG - cele mai bune bloguri din 2010. Concluzii

Ce-şi face omul cu mîna lui... Asta e, am vrut concurs de bloguri, aşa-mi trebuie! Adică, să nu fiu egoistă, aşa ne trebuie nouă, celor din juriu. A fost o muncă titanică. Am citit sute, poate mii de bloguri. Unele interesante, altele mai puţin. Unele bine scrise, altele mai certate cu limba română. Unele la care mă voi întoarce cu siguranţă, altele pe care nu le voi mai citi nici măcar din întîmplare.
Bloguri naive, bloguri snoabe, bloguri certăreţe, bloguri inteligente, bloguri frumoase, bloguri kitsch, bloguri agresive, bloguri blege, bloguri simpatice, bloguri antipatice, bloguri cuminţi, bloguri politically correct, bloguri care nu au nimic corect, bloguri cu haz, bloguri soporifice, bloguri cu suflet, bloguri fără... Bloguri nominalizate de voi şi altele pe care le-am găsit alegînd la întîmplare cîte o pagină din Zelist.
Da, tot felul de bloguri. Atîtea feluri cîţi bloggeri, pentru că fiecare îşi construieşte blogul după chipul şi asemănarea lui. Sau a ei.
Cîteva constatări:
  • A crescut numărul blogurilor, de la 44220 anul trecut pe vremea asta, la 61089 azi dimineaţă. Deci, 16869 de bloguri în plus, adică o creştere de peste 30%. Poate face cineva calculul exact.
  • Creşterea nu este doar cantitativă. Se scrie mai bine şi chiar mai corect.
  • După un început de an mai apatic, blogurile politice s-au radicalizat. În acelaşi timp, a crescut numărul celor pe care nu-i (mai) interesează politica. 
  • De altfel, lehamitea generală e tot mai mare, mulţi bloggeri altădată foarte activi scriu din ce în ce mai rar. Aici ar putea avea un rol şi migraţia către Facebook.
  • A crescut numărul blogurilor de nişă, dar şi al nişelor.
  • Pe culmea cea mai înaltă a Zelist există o puternică tendinţă de profesionalizare. Cu avantajele şi dezavantajele de rigoare.
  • În vale, persistă blogurile pe care oamenii scriu numai ce vor ei. Sau ce cred ei că vor. 
  • A crescut numărul şi calitatea blogurilor literare. Tot mai mulţi scriitori consacraţi îşi descoperă dimensiunea 2.0.
Despre cum se scrie pe bloguri citiţi şi postarea Chinezului.

Am mai spus, concursul Blog de blog nu are ca scop alcătuirea unei ierarhii, nu dăm note, nu împărţim blogurile în bune şi rele, ci în bloguri care ne plac şi bloguri care nu ne plac.Scopul nostru (aici vorbesc în numele juriului, nu este pluralul senioral) este să depăşim limitele propriului cerc de prieteni. Fiecare blog are un cerc mai mare sau mai mic de cititori, comentatori, eventual fani. Ceea ce ne dorim este să "spargem" cercul, să ajungem în zone necunoscute nouă, să descoperim bloguri noi, prieteni noi. Iată de ce am dorit ca nominalizările să se facă printr-o leapşă, această minunată cucerire 2.0 prin care un text ajunge pînă în cele mai îndepărtate colţuri ale blogosferei.

Vă aştept diseară, la ora 22, la Gala online. Vom anunţa numele premianţilor, aşa cum vor fi ele stabilite de juriu. Fiţi pe fază!

2 comentarii:

  1. Creștere 38% numeric.
    Ce va face juriul la anul?
    Multe bune noi sau care erau adormite si s-au activat.

    RăspundețiȘtergere
  2. asteptam... ce sa facem! oricum cred ca ma numaram printre cei cu greseli gramaticale le-am mai corectat zilele astea!

    RăspundețiȘtergere

Click pe poză!