joi, 25 martie 2010

Premiile Lili - Cenaclul online

Bine aţi venit, dragi prieteni, la prima reuniune a celei de-a doua ediţii a cenaclului online. Ştiu că se află printre voi mulţi dintre cei care - ca autori, membri ai juriului, bloggeri susţinători sau doar simpatizanţi - au participat şi la prima ediţie. Mă bucur că aţi rămas alături de noi.
Moment liric: vă amintiţi de prima întîlnire a cenaclului, de discuţiile despre Lady Helena a Oanei? Puteţi reciti aici şi aici.
Mă bucură şi prezenţa celor care vin prima dată. Sper să vă simţiţi bine şi să mai veniţi. Trebuie să vă spun că nu avem prea multe reguli aici. Există însă una la care ţin foarte mult - nu accept anonimi. Nici anonime. Aşa că, înainte de a comenta, vă rog să vă alegeţi o poreclă, un pseudonim sau măcar nişte iniţiale, dacă nu vreţi să vă prezentaţi cu numele reale sau cu titlul blogului.
Bun. Încă două fraze şi putem începe.
Vă anunţ că antologia cu cele mai bune texte de la ediţia precedentă a Premiilor Lili va apărea în curînd la editura Tritonic. Am încredinţat redactarea cărţii Mădălinei, care s-a şi apucat de lucru.
Vă reamintesc că azi vom discuta despre piesa CINE IUBEŞTE MAI MULT, EU, TU SAU INSTALATORUL? de Valentin Eleazar. Sper că aţi citit textul, dacă nu, daţi o fugă pe blogul Premiile Lili şi faceţi-vă temele :)
Şi-acum, să începem!

137 de comentarii:

  1. Da, am trimis-o, cum nu! Numai noi?

    RăspundețiȘtergere
  2. Mi-a placut piesa, insa am aceeasi rezerva ca si Horia Garbea legata de faptul ca personajele amantul 1 si amantul 2 nu prea au contururi distincte.

    RăspundețiȘtergere
  3. Bine v-am gasit! Se pare ca am ajuns printre primii.:)

    RăspundețiȘtergere
  4. Mie mi se pare interesant. Cei doi amanti.. ca unul in oglinda. Contururi? In oglinda...

    RăspundețiȘtergere
  5. Lilick, exaqct la asta mă gîndeam şi eu.

    RăspundețiȘtergere
  6. Faptul că sunt identici nu mă deranjează, dimpotrivă.

    RăspundețiȘtergere
  7. Aia voiam sa zic si eu, dar au zis-o fetele inainte. La naiba.

    RăspundețiȘtergere
  8. Valentin Eleazar, eşti aici? Nu trebuie să-ţi fie teamă de noi :)

    RăspundețiȘtergere
  9. Bine, si sa zic si eu daca tot sunt aici. Mie mi-a placut piesa si m-a binedispus. In plus mi-am putut imagina foarte bine scena, ceea ce e mai mult decat bine. EA a fost dementiala, iar EL, oh, bietul el, ca in viata. Mi s-a parut ca a surprins foarte bine ideea aceasta a infidelitatii si a femeii care se marita cu un barbat mai in varsta. Parsivitatea, etc. Daca ar fi dupa mine s-ar juca si la teatru inca de maine.

    RăspundețiȘtergere
  10. Aş fi curioasă cum continuă - în cazul în care continuă - piesa. Din cele citite pare cam uşurică... dar asta nu este neapărat un defect.

    RăspundețiȘtergere
  11. Pai "papagalul" din text ... am presupus ca asta sugereaza. Dar poate vine si autorul...

    RăspundețiȘtergere
  12. Uite ce scria Horia pe blogul Premiile Lili
    "Chestia asta cu soții care vin de la un spectacol cu piesa care tocmai se joacă și o comentează a fost realizată în 1993 în piesa ”Doamna Bovary sînt ceilalți” de... H.G. Acolo însă era începutul și finalul dezvăluia că piesa pe care o vedeau era chiar a lor. Marile idei circulă. Altfel nu e rău dialogul dar personajele sînt complet lipsite de individualitate. Cum știm care e amantul 1 și care 2? Pina si sotii vorbesc la fel. M-ar interesa sa stiu si ce va face instalatorul. O fi cel din piesa mea ”Divorț în direct” care intră accidental într-un apartament conjugal si se trezeste protagonistul unei emisiuni TV?"

    RăspundețiȘtergere
  13. Am întârziat,pentru că nu ştiam cum se procedează cu utilizarea acestui chat. Mii de scuze!

    RăspundețiȘtergere
  14. Da, si eu as fi vrut sa stiu ce s-a intamplat cu cei doi amanti, ca pana la urma raman in aer. Nici macar nu mai susotesc. Dar m-am gandit ca nu se termina acolo.

    RăspundețiȘtergere
  15. Nicio problemă, Catia. Dar nu e un chat, e pagina de comentarii pentru blogul meu.

    RăspundețiȘtergere
  16. Mai întreb o dată: autorul e în sală? Vreau să zic, e pe aici?

    RăspundețiȘtergere
  17. Mie mi se pare mai degrabă o fantezie piesa...O glumă, un pretext pentru o anume dezbatere...

    RăspundețiȘtergere
  18. Mie imi place, daca e sa acceptati parerea unui nu foarte bun cunoscator intr-ale literaturii. E antrenanta, e aluziva, imi place ideea dialogului in piramida... Mie aparitia amantilor mi-a sugerat un fel de alter-egouri ale personajelor, in ideea ca acestea sunt atat de ironice pana la a-si batea joc de ei insisi.
    Apropos, vroiam sa va intreb daca mai primiti ceva texte si cam pana cand.

    RăspundețiȘtergere
  19. Bine, acum e clar ca piesa mea a fost cea mai buna dintre cele mai bune, dar nici a lui nu e rea :D Sigur, glumeam, mi se pare cam incrancenata atmosfera?! Sau iar sunt eu cu capul.

    RăspundețiȘtergere
  20. Ştiţi, de fapt mă gândeam că cei trei sau patru? AmantI,AmantII,soţ sunt unul şi acelaşi personaj.În orice caz, cei doi amanţi par complementari.

    RăspundețiȘtergere
  21. buna. da sun nu stiam cum e cu logarea

    RăspundețiȘtergere
  22. buna eleazar sunt. nu ma pricep la chestii din astea pe blogg. asa nu stiu cum vine cu logarea

    RăspundețiȘtergere
  23. asa ca imi cer scuze daca trec ca anonim, insa din discutii va reiesi ca vb cu autorul

    RăspundețiȘtergere
  24. Anonimule, eşti autorul? Dacă ai adresă de gmail, te loghezi cu ea, e cel mai simplu

    RăspundețiȘtergere
  25. Buna, domnule dramaturg. Nu cred ca e o problema pana la urma asta cu logarea.

    RăspundețiȘtergere
  26. Doamnelor, eu nu am calitati de critic, mai ales literar. Dar stau aici, in picioare, cu sufletul la gura sa aud ... ma rog, vorba vine! ... ceva ... critica. Constat ca va preocupa, intr-un mod, mai de graba literal, ce fac cei doi amanti ...

    RăspundețiȘtergere
  27. Deci, autorul e printre noi. Excelent!

    RăspundețiȘtergere
  28. Valentin Eleazar, n-ai vrea să ne spui foarte pe scurt ce se mai întîmplă în piesă?

    RăspundețiȘtergere
  29. asa ca nu pricep la chestii din astea care tin de blogg

    RăspundețiȘtergere
  30. GS: amantii sunt importanti, daca se sufoca in dulap, Doamne fere :D

    RăspundețiȘtergere
  31. Doamnelor, eu nu am calitati de critic, mai ales literar. Dar stau aici, in picioare, cu sufletul la gura sa aud ... ma rog, vorba vine! ... ceva ... critica. Constat ca va preocupa, intr-un mod, mai de graba literal, ce fac cei doi amanti ...

    RăspundețiȘtergere
  32. Valive, scuze, nu te-am salutat, mă bucur că ai venit. Poţi să trimiţi texte cînd vrei, dar preferabil cît mai repede

    RăspundețiȘtergere
  33. ok. am citi cateva comentarii in fuga, pt ca eram mai mult preocupat cu logarea. da, o sa incerc sa raspund la intrebari pe cat se poate.

    RăspundețiȘtergere
  34. Valentin, aşteptăm un scurt sinopsis.

    RăspundețiȘtergere
  35. @Lucia Verona: Ma scuzati, nici eu n-am salutat cand am intrat.
    O sa incerc sa va trimit ceva in seara asta. Sper sa nu fie chiar atat de proasta, desi muncesc la text de ceva timp, tot schimb, tot adaug... Din pacate ma gandesc prea mult la text, asta e un defect. Va trebui sa ma las mai mult purtata de val fara sa las totusi sa iasa un mare nimic lizibil.

    RăspundețiȘtergere
  36. vad ca aveti o mare dilema in ceea ce priveste cei doi amanti. de ce neaparat doi, cand puteam ff bine sa pun 5 amanti, ca sa zic asa, ar fi trebuit sa/i ascund prin locurile cela mai neobisnuite, in debara, pe post de borcane cu muraturi, va dati seama ca 5 amanti nu ar fi incaput intr/un dulap

    RăspundețiȘtergere
  37. Bine, Valive, trimite textul, pe adresa premiile.lili@gmail.com
    Dar acum hai să ne concentrăm asupra piesei lui Valentin Eleazar.

    RăspundețiȘtergere
  38. Nu avem o dilemă, au fost obiecţii privind individualizarea amanţilor, dar eu sunt de părere că e vorba de o multiplicare. Sigur, un regizor poate să umple scena cu amanţi :)

    RăspundețiȘtergere
  39. Dar pe mine mă interesează ce se întîmplă în continuare. Încotro merge piesa?

    RăspundețiȘtergere
  40. Doamnelor, eu nu am calitati de critic, mai ales literar. Dar stau aici, in picioare, cu sufletul la gura sa aud ... ma rog, vorba vine! ... ceva ... critica. Constat ca va preocupa, intr-un mod, mai de graba literal, ce fac cei doi amanti ...

    RăspundețiȘtergere
  41. GS
    Ce faci, repeţi aceeaşi frază? :))
    E şi ăsta un efect teatral!

    RăspundețiȘtergere
  42. da, e adevarat ca replicele is scurte, sa va spun sincer, mai mult a fost un joc in privinta acestei piese, ca sa spun asa ca sa ma distrez in timpul liber cand nu lucram pt piesa, o invarianta mitica, Oedip prinde fluturi, deci, am lasat ca imaginatia sa zboare. intr/o piesa de teatru trebuie sa surprinzi cititorul, dar si spectatorul, va dati seama ca baietii stau de 9 luni in dulap, la un moment dat, de la atata socializare, ajung sa se imprieteneasca, chiar si mai mult sa constientizeze ca intre ei e mai mult decat prietenie, anume ca s/au indragostit unul de altul

    RăspundețiȘtergere
  43. Stau la ... amatori. Ignorati-ma!

    RăspundețiȘtergere
  44. Mi s-a părut interesant momentul în care soţul se pregătea să se sinucidă, dar nu se-ndura, pentru că vroia să ştie dacă era într-adevăr el,cel înşelat.E acolo un comic de situaţie.Şi,pentru că e aici autorul, aş vrea să îl întreb dacă amant 1 şi amant 2 şi soţul nu sunt de fapt chipuri ale aceluiaş personaj?

    RăspundețiȘtergere
  45. Valentin Eleazar, te-am rugat să ne povesteşti restul piesei.

    RăspundețiȘtergere
  46. Buna seara tuturor! Am mai incercat si mai devreme sa intru, dar n-am reusit.

    RăspundețiȘtergere
  47. Incet, ca toata lumea vrea sa stie cate ceva :) Oricum, eu am priceput. Amantii sunt amantii, sotul e sotul.

    RăspundețiȘtergere
  48. Augustin, am mai dat o dată în postare linkul spre fragmentul trimis de Valentin Eleazar.
    Cît despre toată piesa, îl rog pe autor să ne povestească pe scurt continuarea. Aşteptăm.

    RăspundețiȘtergere
  49. cat priveste conturile distincte... nu cred ca trebuie neaparat sa individualizez cei doi amanti. in teatru, chestia e relativa. spectatorilor nici nu vor observa nuanta asta. si apoi, un amant nu trebuie sa treaca neobservat cand vine vb de dragoste? daca ii oferi fundament si il pui sa faci filosofie in pat, nu mai e amant...

    RăspundețiȘtergere
  50. Lucia, evident ca am citit fragmentul, ce credeai?

    RăspundețiȘtergere
  51. Bună seara, tuturor!
    Am citit fragmentul de piesă şi-acum vă citesc pe voi...

    Uneori am citit texte pe care le-am detestat până la ultimul capitol şi după ce l-am citit şi p-ăla, nu mai ştiam cum să stau cu căciula în mână.
    Oh, deja cred că am făcut o gafă!
    Să mă explic: e prea scurt fragmentul.
    Bila albă e că, odată ce l-am început, am simţit că vreau să-l citesc pe tot, nu doar atât cât era...

    RăspundețiȘtergere
  52. Autorule, crede-mă, mai ştim şi noi cîte ceva despre public şi personaje. Şi, desigur, despre amanţi.

    RăspundețiȘtergere
  53. Oana, e si asta o tema de viitor roman...

    RăspundețiȘtergere
  54. Eu nu insist pentru individualizare, pentru că mi se pare comică ideea multiplicării. Chiar le-aş face aceeaşi faţă.

    RăspundețiȘtergere
  55. nu, nu sunt chipuri ale aceluiasi personaj. incornoratul e incornorat, amantii, amanti. desigur, ei sunt descoperiti in dulap de catre sot, iar cei doi vor incerca intai sa/l minta spunandu/i ca sunt vanatori de molii, ca vaneaza molii in scop comercial pt a le vinde la targul international de fluturi.

    RăspundețiȘtergere
  56. Simona, pai de aia sunt aici, sa fur idei :D

    RăspundețiȘtergere
  57. Oana, ştiam că te ocupi de crime, nu de furtişaguri :D

    RăspundețiȘtergere
  58. Ce am inteles eu ca un simplu ignorant, stand la stal, in picioare?
    Am inteles - cam tarziu! - ca orice femeie are cel putin un amant si ca, uneori, poate fi chiar sotul.
    Desigur, e o fictiune ...
    Dar cred ca autorul trebuie incurajat!

    RăspundețiȘtergere
  59. @Lucia verona: Si furtul e tot o crima, ar spune americanul. ;)

    RăspundețiȘtergere
  60. Pai, poate moare cineva pana la urma. Cel putin eu tot sper.

    RăspundețiȘtergere
  61. Pe mine, vă rog să mă scuzaţi.O să mă retrag.A fost o experienţă inedită, cu atât mai mult cu cât e prima oară că particip la o astfel de întlnire. Mulţumesc autorului pentru lămuririle oferite.
    Toate cele bune!

    RăspundețiȘtergere
  62. nu se poate citi pt ca nu e postata nicaieri pe net.

    RăspundețiȘtergere
  63. Noapte bună, Catia Maxim, pe data viitoare!

    RăspundețiȘtergere
  64. Autorule, nu trebuie s-o postezi pe net, dar ne-ai putea trimite textul complet, pentru juriu.

    RăspundețiȘtergere
  65. Pe alocuri, o exprimare cam neingrijita; lucruri marunte, dar care trebuie corectate!

    RăspundețiȘtergere
  66. nu, nu moare nimeni in piesa. totul se termina cu hapyyend, bineinteles pt sotie si instalator, in timp ce incornoratul e inchis in dulap.

    RăspundețiȘtergere
  67. Ah, da, mai am o întrebare - legată de observaţia lui Horia Gârbea că o idee din text - cei doi soţi venind de la teatru unde au văzut chiar piesa pe care o citim/vedem noi - există în piesa lui, "Doamna Bovary sunt ceilalţi". Sigur, marile spirite se întîlnesc, ideile circulă...

    RăspundețiȘtergere
  68. Omul Serii zice că amanţii erau vânători de MOLII pe care intenţionau să le vândă la un târg de FLUTURI.
    Aici povestea ia alt curs. Mie nici nu-mi mai pasă că se îndeletnicesc cu amantlâcul în afara orelor de program. :)) Vreau să ştiu cum plasează molii pe o piaţă de fluturi.
    În altă ordine de idei, una serioasă, desigur, exact asta e mişto, că amanţii sunt neindividualizaţi. Dacă piesa ar fi pusă în scenă, eu aş vedea amanţii IDENTICI şi cu măşti de-alea verzi (e un desen animat cu un cretin care poartă o mască verde, când îl văd, schimb canalul, aşa că nu ştiu cum îl cheamă)...

    Fiindcă nu sunt doi amanţi de tipul amantului din Strada Hanovra, ci două caricaturi de amanţi, când îi vezi, trebuie să înţelegi că nu se ştie de ce şi-a luat proasta amant, şi dacă nici ea nu ştie de ce, măcar să fie doi.

    RăspundețiȘtergere
  69. da, stiu, e scrisa la prima mana, nici nu am apucat s/o corectez decat in mare pana la replica vanatori de vanatori, adica unde se sfarsesc replicile amantilor, din cauza asta, de acolo s/a observat f bine ca amantii lipsesc.

    RăspundețiȘtergere
  70. Renata, cam asta a fost şi ideea mea, să fie identici

    RăspundețiȘtergere
  71. Desigur. Ca-n poezie: Si cu instalatorul zece, care-i si intrece!

    RăspundețiȘtergere
  72. exista si un instalator, care si el argumenteaza EA: (aparte) Nicu? Mitică? Georgel? Ionel? Numai să nu-l loveşti prea tare.
    EL: Îl lovesc cu milă, de-o să vadă stele verzi.
    INSTALATORUL: (din culise) Pisi? Pisi? Pisi?
    EA: Grigore! Asta nu poate fi decît Grigore! Să-mi repare instalaţia.
    EL: Poftim, pisi! (se creează o învălmăşealăde nedescris) Ţine, pisi!
    INSTALATORUL: Nu da, nene, nu da, nene!
    EL: Ia, pisi!
    EA: Nu-l lovi tare! Grigore...

    RăspundețiȘtergere
  73. EA: (aparte) Nicu? Mitică? Georgel? Ionel? Numai să nu-l loveşti prea tare.
    EL: Îl lovesc cu milă, de-o să vadă stele verzi.
    INSTALATORUL: (din culise) Pisi? Pisi? Pisi?
    EA: Grigore! Asta nu poate fi decît Grigore! Să-mi repare instalaţia.
    EL: Poftim, pisi! (se creează o învălmăşealăde nedescris) Ţine, pisi!
    INSTALATORUL: Nu da, nene, nu da, nene!
    EL: Ia, pisi!
    EA: Nu-l lovi tare! Grigore...

    RăspundețiȘtergere
  74. pt a va convinge ca vorbiti cu dramaturgul

    RăspundețiȘtergere
  75. Lucia, Renata
    Eu as fi vazut cei doi amanti purtind masti identice, dar unul inalt si slab, celalalt mic si gras!

    RăspundețiȘtergere
  76. INSTALATORUL: Nu da, nene, nu da!
    EL: Cine eşti tu, mă? Ce cauţi tu aici, mă?
    INSTALATORUL: Sunt eu, nene.
    EL: Care eu?
    EA: Grigore...
    INSTALATORUL: Eu, eu, eu.
    EL: Care, mă?
    INSTALATORUL: Instalatoru', nene. Am venit să repar instalaţia.
    EL: Instalaţia? Ce instalaţie? Care instalaţie, mă?
    INSTALATORUL: De apă fierbinte, nene.
    EL: Apă fierbinte?
    INSTALATORUL: Să reglez presiunea.
    EL: Ce presiune? Care presiune, mă?
    INSTALATORUL: Una gata să explodeze!
    EL: Să explodeze? La ora trei de noapte?
    INSTALATORUL: Da, dacă nu-i reglată bine, explodează şi la patru noaptea.
    EL: Mă, tu faci mişto de mine?

    RăspundețiȘtergere
  77. Ia să vedem ce părere aveţi, îl invităm pe Valentin Eleazar să citească piesa la Ogrezeni?

    RăspundețiȘtergere
  78. e o prostie chesti cu masca... scuze, dar asa cred

    RăspundețiȘtergere
  79. Deci Oana e de acord. Hai, exprimaţi-vă!

    RăspundețiȘtergere
  80. Înainte de-a vă ura noapte bună, că mâine sunt în tura de dimineaţă, îndrăznesc să-i spun autorului că atunci când stau cei doi soţi de vorbă, eu, un spectator, am senzaţia că îşi uită rolurile din când în când şi improvizează până li se suflă replica următoare. Adică e puţin static.
    Când doi oameni n-au nimic să-şi spună pentru câteva secunde, minute..., pot foarte bine să tacă din gură. Totul e să tacă într-un fel care stă în picioare pentru cei care îi urmăresc, din sală.

    RăspundețiȘtergere
  81. Piesa e buna de citit la Ogrezeni.

    RăspundețiȘtergere
  82. Deci, Oana şi Lilick sunt de acord, Renata face recomandări, altcineva?

    RăspundețiȘtergere
  83. cat despre metateatru, asemanarea despre care se tot vb, e pur intamplatoare. nu sunt singurl care uzeaza de teatru in teatru. idea e veche, ,mai veche decat insasi ideea lui pirandello, vine de la plaut incoace...

    RăspundețiȘtergere
  84. Inteleg ca nu corespunde cu viziunea ta; asadar, e o prostie! Logic!

    RăspundețiȘtergere
  85. Am uitat, iată ce spune Mădălina pe email: "In general, mi-a placut textul, dar nu si piesa :) , adica nu orice glume conjugale pot deveni dramaturgie."

    RăspundețiȘtergere
  86. Se înţelege că trebuie să-l inviţi la Ogrezeni! Acolo o să se limpezească multe chestii... :)
    Cu adevărat şi cu regret, Noapte Bună!

    RăspundețiȘtergere
  87. sincer, nu i/am citit piesa lui garbea, asemanarile, repet, is pur intamplatoare. cum teatrul nu mai poate fi reinventat, fara sa vrei se gasesc asemanari cu idei din alte creatii...

    RăspundețiȘtergere
  88. OK, deci, concluzia mea: pare o comedie de bulevard, ceea ce nu e rău, de la Feydeau şi Labiche se poate învăţa!
    Îl rog pe autor să trimită textul complet, corectat, desigur.
    Îl vom invita la Ogrezeni în cursul verii pentru o lectură. Poate aducem cîţiva actori să citească un fragment mai mare sau chiar toată piesa.

    RăspundețiȘtergere
  89. Somn usor, Renata!

    Si da, vrem tot textul. Si da, vrem si actori :D

    RăspundețiȘtergere
  90. Am să vorbesc cu Olga, poate ne aduce nişte studenţi de-ai ei, acum are clasă de actorie.

    RăspundețiȘtergere
  91. Oana vrea tot, se pare. Si eu vreau sa vad tot textul. Poate asa ne vom edifica asupra lui fara sa fim influentati.

    RăspundețiȘtergere
  92. Încheiem aici? Îmi pare rău că nu a venit Horia, probabil e ocupat cu copilul.

    RăspundețiȘtergere
  93. Hmmm!O senzatie ciudata ma copleseste.O intamplare ciudata, cu un instalator.Dar eu nu sunt scriitor.O sa va povestesc intamplarea pe un alt blog,iar domniile voastre poate o sa preluati subiectul.In privinta celor doi amanti,eu cred ca ar trebui sa fie acelasi fenotip,asemanatori dar nu gemeni.

    RăspundețiȘtergere
  94. Ok, incheiem aici. Somn usor tuturor. Felicitarile, masa si dansul data viitoare :D

    RăspundețiȘtergere
  95. Valentin Eleazar, mai eşti aici? Aşteptăm textul complet prin e-mail - nu te grăbi, mai lucrează pe text, corectează cu atenţie. Ai timp cam o lună. Apoi vom stabili data lecturii.
    Succes!

    RăspundețiȘtergere
  96. Somn uşor, noapte bună, cine are chef, mai putem vorbi în chat.

    RăspundețiȘtergere
  97. in fine.... mi/a placut comentariul madalinei! mi/a placut textul, dar nu si piesa... pai o piesa prin ce se sustine? si chestia cu glumele conjugale care nu pot deveni dramaturgie... sa fim seriosi! se intampla, e o felie de viata, repetata la infinit.

    RăspundețiȘtergere
  98. Am încheiat, noapte bună tuturor, reintroduc moderarea.

    RăspundețiȘtergere
  99. ‘Mneaţa, Lucia.

    M-am trezit şi eu să ciocnesc ouă roşii la trei zile după Înălţare. Am citit textul. Comentariul e de răspuns la Poşta Redacţiei: - „Mai încercaţi, manuscrisele nu se returnează”.

    O zi bună tuturor!

    RăspundețiȘtergere
  100. Scuze! Am avut ieri 8 ore, am ajuns acasa dupa 11 ore de la plecare si o noapte nedormita. Ca urmare am adormit la 19 m-am trezit la 2 cind cenaclul era terminat. Piesa a fost peste asteptari pt. un cenaclu cu incepatori. Totusi e mult sub exigentele unui spectacol chiar si spectacol-lectura. Sigur ca individualizarea amantilor e mai putin importanta sau chiar de evitat. Dar a celorlalti? Sotul si sotia vorbesc la fel? Dupa ani, nevasta-mea si cu mine ne parodiem unul altuia ticurile verbale cu ghilimelele la vedere. Nu vorbim la fel - dimpotriva - si o stim prea bine! Lectia personajelor si replicilor e prima care trebuie deprinsa de un autor. A se citi Caragiale, Musatescu, chiar V.I.Popa sau Kiritescu, Camil pina se toceste cartea. Volumul meu din Kiritescu din vechea bpt l-am aruncat cind nu mai era rupt in fascicole, ci era (des)compus din foi volante. Dramaturgia e talent si vocatie plus o infinita tenacitate si o invatare de calugar novice. Spuma replicilor e spuma daca nu se aplica pe caracter. Chestia asta a invatat-o si pina Visniec dupa 20 de ani! El, cel mai talentat replicard si cel mai tenace dintre noi...

    RăspundețiȘtergere
  101. Horia Gârbea
    Eu zic să-i dăm totuşi o şansă foarte tînărului dramaturg. Sper că-ţi va urma sfaturile şi ne va trimite -
    i-am dat termen o lună - un text mai lucrat.

    RăspundețiȘtergere

Click pe poză!