miercuri, 31 decembrie 2008

Bibliografie pentru noul guvern

Pe la începutul anilor 90, Michel Rocard, prim-ministru al Franţei la vremea aceea, spunea "A guverna bine înseamnă a comunica bine". În acest sens, cred că toate guvernele noastre de după 1990 au fost proaste, iar cel nou are toate şansele s-o ia pe urmele înaintaşilor.

Le Monde/Livres recomandă - şi mă alătur acestei recomandări - volumul "Cînd statul comunică", de Jean-Marc Benoit şi Jessica Scale , o lucrare dedicată comunicării guvernamentale, un domeniu mult mai puţin analizat şi studiat decît, de pildă, comunicarea electorală. (Dar asta nu e chiar de mirare!) E drept, comunicarea guvernamentală a devenit doar de puţină vreme un instrument indispensabil pentru politicile publice.

"Franţa nu are petrol, dar francezii au idei" a fost primul slogan guvernamental de succes, lansat în 1976 în toiul primei mari crize a petrolului, pentru a-i convinge pe francezi să economisească energia. Fireşte, nu a fost vina guvernului că, un an mai tîrziu, după inaugurarea Centrului Pompidou, francezii au răstălmăcit acest slogan, sub forma "Franţa nu are petrol, dar Parisul are o rafinărie".
Soarta campaniilor guvernamentale de la noi a fost mult mai tristă - nu ne-am ales cu nimic în afară de veşnicul haz de necaz. Texte greoaie ca "Pentru sănătatea dumneavoastră evitaţi consumul exagerat de sare, zahăr şi grăsimi" sau caraghioase de-a dreptul ca "Fabulospirit" nu înseamnă decît bani cheltuiţi inutil sau ajunşi în cine ştie ce buzunare. Iar acum, că e criză şi guvernul spune că vrea să strîngă cureaua, orice investiţie în comunicare va fi, probabil, interzisă. Ca şi investiţiile în cultură, presupun, aşa că nu ne pîndeşte primejdia de a avea un "Centru Boc".

12 comentarii:

  1. Din păcate, tot ce înseamnă Comunicare se traduce încă la autorităţile noastre în ceva inutil, un lux de care se pot lipsi, dacă nu în ceva obscen de-a dreptul.

    Cu atât mai mult cu cât un departament de comunicare ori nişte specialişti în aşa ceva înseamnă "fetele alea care fac cafeaua, răspund la telefon şi aduc ziarele de la portar".

    Să respecte specialitatea asta şi utilitatea ei ar fi un prim efort intelectual. Dar e criză şi nu e cazul să consume calorii pe aşa ceva.

    RăspundețiȘtergere
  2. La Mulţi Ani, cu sănătate, bucurii, împliniri !!!
    http://i225.photobucket.com/albums/dd145/tempest-azure/Happy-New-Year.jpg
    Sibilla

    RăspundețiȘtergere
  3. Io unde urez? :))) La mulţi ani cu multe împliniri! Bogăţie şi fericire! :)

    RăspundețiȘtergere
  4. Şi aici, Crina, deşi cu două postări mai jos aveam şampanie:)
    La mulţi ani, tot ce-ţi doreşti!

    RăspundețiȘtergere
  5. Sibilla, mulţumesc pentru urare şi la mulţi ani!

    RăspundețiȘtergere
  6. Ziua buna
    Comunicare... Cuvintul magic ignorat ba chiar urît de toţi guvernanţii noştri...
    va citesc, cu respect

    La multi ani!

    Flavius
    Brasov

    RăspundețiȘtergere
  7. La mulţi ani, Flavius, toate cele bune!

    RăspundețiȘtergere
  8. La Multi Ani, Lucia! Un an nou plin de bucurii alaturi de cei dragi.

    RăspundețiȘtergere
  9. Oana, la mulţi ani şi multe cărţi bune!

    RăspundețiȘtergere
  10. La mulţi ani, cu bucurii şi împliniri, cu lecturi plăcute şi spor la scris!

    RăspundețiȘtergere
  11. @Constantin Gheorghe
    Mulţumesc pentru urare, numai bine, bucurii, la mulţi ani!

    RăspundețiȘtergere

Click pe poză!