sâmbătă, 14 decembrie 2013

Războiul celor două roze încă nu s-a încheiat.

În vara lui 2012, au fost găsite, sub o parcare din Leicester, osemintele lui Richard al III-lea. Imediat, a început un veritabil război: unde să fie îngropate rămăşiţele unuia dintre cei mai faimoşi regi ai Angliei? La Leicester, unde a fost ucis? La York, unde a crescut? La Westminster Abbey, ca regina Anne? Au intrat în luptă şi cei aproximativ 40 de descendenţi ai familiei Plantagenet, răspîndiţi în toată lumea, care susţin că Richard III trebuie înhumat la York. Consiliul local din Leicester, care a dat autorizaţia pentru săpăturile din 2012 cu condiţia ca Richard III să fie înmormîntat în cimitirul din oraş, este susţinut de lumea academică şi de Ministerul Justiţiei.  Înalta curte a amânat deliberarea pentru începutul anului viitor. Bătălia continuă.
Toate astea le-am citit în Prospect Magazine şi poate unii vor fi curioşi să citească întregul articol, palpitant ca un roman de aventuri sau ca o piesă de Shakespeare. De un cititor sunt sigură: Horia Gârbea, care tocmai traduce Richard al III-lea.

5 comentarii:

  1. Mulțumesc, Lucia. Cunosc polemica. Era vorba să fie pus în catedrala din Leicester. Normal pentru rangul lui. Dar și Westminster e justificat. Mi-ar conveni mai mult, pentru că ar fi mai ușor de vizitat, ceea ce îmi propun. La York n-a prea stat. Tot e bine să a fost găsit și identificat.Se văd bine coloana strîmbă și lovitura de la cap care l-a omorît după ce fusese lovit de o săgeată. A fost foarte viteaz, deși era ,diform așa că nu e vorba de „mult-meritata lui moarte” cum spune SHXPR.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Scolioza lui a fost mult exagerată, ca şi cruzimea lui. Dar pe mine mă amuză felul cum acum toţi trag de el, cu argumente istorice, desigur, dar, de fapt, pentru a profita de pe urma lui. Trăiască turismul!

      Ștergere
    2. Shakespeare a exagerat, din motive de partizanat politic, diformitatea şi cruzimea lui Richard. Dar fără Shakespeare, ar fi rămas doar o pagină oarecare din cartea de istorie.

      Ștergere
    3. De fapt au fost mai mulți, începînd cu Thomas More, care l-au pictat urît. E cert că a lichidat cîțiva adversari după venirea la putere și probabil și pe Henric al VI-lea, posibil și pe frate-su George de Clarence cu care avea o problemă de moștenire după Warwick (nevestele lor fiind surori și fice ale lui W). Dar nici S. nu neagă că era foarte curajos și priceput în lupte.

      Ștergere
  2. La Multi Ani, doamna Verona!

    RăspundețiȘtergere

Click pe poză!