miercuri, 22 iunie 2011

Amendamente la Constituţie

După cum ştim (iar dacă nu ştim, citim pe Wikipedia), Constituţia Statelor Unite a fost (şi mai poate fi) modificată numai prin amendamente. Amendamentele, adoptate de Congres cu o majoritate de două treimi în fiecare dintre cele două Camere, sunt - sau nu - ratificate de statele componente ale SUA cu o majoritate de trei pătrimi. Simplu, nu?
27 de amendamente, astfel adoptate de-a lungul timpului, fac parte integrantă din Constituţia SUA. Alte 6 amendamente, deşi aprobate de Congres, nu au fost ratificate. Patru dintre acestea mai pot, teoretic, să fie ratificate, după cum puteţi vedea aici.
Cum se apropie 4 iulie, mă gîndesc că ar fi bine ca americanii să se grăbească să ratifice (sau să respingă definitiv) amendamentele în chestiune. Măcar două dintre ele. Unul, din septembrie 1789, privind norma de reprezentare în Camera reprezentanţilor şi altul, care interzice titlurile nobiliare, adoptat de Congres în 1810. Celelalte două, mai noi, din 1861 şi respectiv 1924, pot să mai aştepte.
Aceasta este modesta mea contribuţie la dezbaterea constituţională de pe axa Bucureşti-Londra-Washington.
Despre modificările care trebuie aduse Constituţiei britanice, cu altă ocazie.
Cum? Regatul Unit nu are Constituţie? Se bazează numai pe suveranitatea Parlamentului şi domnia legii? Ţţţţţ!

3 comentarii:

  1. Eu zic sa-l trimitem la Washington pe excelenta sa ambasadorul SUA la Bucuresti.
    Dupa cum am vazut zilele trecute, este un excelent avocat al schimbarilor constitutionale in tari straine. Ne putem lesne inchipui cat de bun ar fi sa accelereze ratificarea amendamentelor la constitutia tarii sale. Nu-i asa?!

    casandra

    RăspundețiȘtergere
  2. @theodora0303
    Mă bucur că-ţi place!
    @casandra
    La asta mă gîndeam şi eu :))

    RăspundețiȘtergere

Click pe poză!