miercuri, 10 noiembrie 2010

Libertatea de expresie şi murăturile

Am mai spus - şi dacă nu, o repet! -, nu mă mai uit la ştiri şi la tocşouri. Am un soi de alergie - cum văd anumite fiinţe aşa-zis umane, cum îmi vine să sparg televizorul.
Prefer posturile care dau filme poliţiste. Oricît de proaste ar fi, au o mare calitate - în final ticăloşii sunt întotdeauna lichidaţi sau măcar arestaţi, ceea ce în tocşouri se întîmplă mult mai rar.
Ieri însă am vrut să mă uit (măcar în pauzele publicitare ale filmelor) pe posturile de ştiri pentru că a fost - sau promitea să fie - o zi specială. Doi jurnalişti de la un post de televiziune au protestat în faţa sediului CNA, împotriva abuzurilor CNA.  S-au adunat destul de mulţi susţinători. Oameni pentru care libertatea de expresie contează. Asta îmi dă un pic de optimism.
Am sperat că, pe toate posturile de televiziune, se va dezbate serios subiectul. Aşa ar fi fost normal. Dar se pare că libertatea de expresie nu este agreată de unii telespectatori. Aşa că, prin cel mai înalt reprezentant al lor, telespectatorii respectivi au trecut la bruiaj. Un bruiaj foarte eficient, la nivel înalt. Primul telespectator al ţării s-a trezit brusc că vrea să vorbească în Parlament. Fix ieri, fix în timpul acţiunii de protest a jurnaliştilor. A spus fix nimic plus ceva despre fe.me.i şi a cerut murături. Mă rog, moratoriu. Tot aia. Televiziunile, ca la (tele)comandă, au schimbat subiectul. Şi toată seara, pe toate posturile, s-a discutat despre ce-şi imagina fiecare vorbitor că a vrut să spună primul telespectator al ţării. După care toţi s-au dezmeticit că rămîne ca în tren.
Dar dezbaterea despre libertatea cuvîntului n-a mai avut loc.

P:S. Aşa am înţeles eu ziua de ieri. Dacă nu s-a întîmplat aşa, înseamnă că măcar unul dintre filmele poliţiste a fost într-adevăr captivant. Poate îmi spuneţi ce-am pierdut.

9 comentarii:

  1. Nu vad la ce-ar fi ajutat o dezbatere .. decit ca probabil te-ai fi uitat la ea!... deci mai 'cinstit' ca nu se mai oboseste nEmeni.

    E cunoscut si recunoscut .. ca cei care va conduc se fac ca e libertate de expresie iar voi, in functie de salariu si pozitie in organizatia lor .. va faceti ca-i credeti si scrieti asa.. oricum nimeni nu o mai termina chiar batut si inchis - poate doar mort - daca asta e o satisfactie.

    Deci mai bine mai trageti o inmormintare ca a devenit parte din spiritu' national.. sau spiritu de capitala, cel putin.. ca oricum si chiar daca poezia libertatii e inca vie libertatea vorbei a fost ingropata de nevoi de multisor..

    RăspundețiȘtergere
  2. @UnSoricel
    "Libertatea vorbei" încă nu a fost îngropată... sper să nici nu fie. Exact pentru asta e nevoie de dezbatere. Şi nu numai la televizor.

    RăspundețiȘtergere
  3. Mai, soricel mititel, sa intelegem ca aceia care te conduc pe tine nu se fac?

    RăspundețiȘtergere
  4. nu nu se fac ... ai mei sunt convinsi ca ce fac e pentru binele general citit global ! astia privesc totul din avion si statelit ..sau cum s-ar zice si-au luat amplificator si isi dau mesajul asa tare ca pe al altora nu-l aud; deci pot zice ca nu exista decit al lor !.. Ce sa mai dezbati la astia trebe sa le tai curentul (punct).

    RăspundețiȘtergere
  5. @UnSoricel
    Ai un punct de vedere cam intolerant, ca să nu zic totalitar. Dar mă bucur că ai pus punct.

    RăspundețiȘtergere
  6. Ce sa fac daca la rozatoare libertatea de expresie nu e o discutie pe televizior .. ori o ai si faci ce vrei cu cascavalu ori o vinzi altor in forma care place...

    se pare insa ca la specia voastra e vorba de casatorie si tu mai vreti sa fie si ideala !.. asta ca sa nu-i zic pus in pat si facut trotoarul la CNA in strada ! bafta sunt convins ca o sa fie dezbatere pe tvu.. cindva !

    RăspundețiȘtergere
  7. Aţi înţeles perfect, nu e niciun dubiu ! Botniţa poate lua diverse înfăţişări...

    RăspundețiȘtergere
  8. Ai perfectă dreptate, Lucia. Din păcate diversiunile nu contenesc în a face să treacă neobservate gravele abuzuri ale acestui regim. Libertatea a devenit ceva mult prea scump pentru zilele noastre. Am încercat şi eu solidarizându-mă cu cei doi jurnalişti să atrag atenţia asupra degradării libertăţii de exprimare în România.

    RăspundețiȘtergere
  9. @matilda
    Da, exact, foarte bine zis.

    @corina cretu
    Libertatea e ca aerul, oamenii află ce înseamnă doar cînd le lipseşte. Dar atunci poate fi prea tîrziu... Iar la noi e din ce în ce mai irespirabil.

    RăspundețiȘtergere

Click pe poză!