marți, 24 august 2010

Imbecilitate guvernamentală, plan de exterminare sau cenzură?

Primul rezultat al Ordonanţei de Urgenţă privind drepturile de autor este că autorii (vreo 500000, după cum aflu din presă), trebuie să meargă în fiecare lună să depună trei declaraţii, în trei locuri şi, evident, să plătească.
Problemă de aritmetică: să se calculeze timpul total de stat la coadă.
Drăguţ este că şi dacă nu ai venituri tot trebuie să mergi să depui o declaraţie! De ce? Cine şi cît cîştigă din asta?

Din cei 500000 de autori care trebuie să stea la coadă, o mică parte sunt scriitori. Poeţi, prozatori, dramaturgi, traducători. Unii sunt bolnavi, alţii foarte în vîrstă, ceea ce nu-i împiedică să scrie sau să traducă, acasă la ei. Dar să pui pe drumuri un om de 80 de ani, care munceşte de o viaţă întreagă, să-l obligi să stea la coadă ca să plătească o sumă infimă, un procent orecare din altă sumă infimă pe care o primeşte de la o editură sau un ziar, asta aduce a plan de exterminare.
Sau cenzură, pentru că mulţi scriitori vor refuza să mai colaboreze la ziare în aceste condiţii (asta în măsura în care vor avea ce refuza, pentru că presa scrisă are uriaşe probleme financiare şi puţine publicaţii mai pot plăti colaboratori). Care scriitor, plătit, să zicem, cu 50 de lei de o revistă literară pentru un poem sau o proză scurtă, va accepta ca, la suma asta, să mai stea şi la trei cozi? Iar în luna următoare să mai stea la trei cozi pentru a declara că n-a mai publicat nimic.
Poate că acesta este scopul ordonanţei de urgenţă. Să scriem mai puţin. În traducere, "Ciocu' mic!"

13 comentarii:

  1. Sa inteleg ca e mai rau ca pe vremea impuscatului. atunci marcar stateai la o coada, acum s-au inmultit. M-or prinde la cozile alea cand o face plopul mere.

    RăspundețiȘtergere
  2. @Oana
    Da, e de groază! Nici eu nu mă duc, mă întreb însă dacă nu cumva ăştia vor să scoată banii mai mult din amenzi. Ar fi în stare!

    RăspundețiȘtergere
  3. Incet, dar sigur, Romania devine un urias abator. ;)

    RăspundețiȘtergere
  4. @El Desdichado
    Deja e o uriaşă harababură.

    RăspundețiȘtergere
  5. nu prea inteleg :D e vorba doar de autorii care au obtinut drepturi de autor incepand cu 1 iulie 2010, nu? sau si despre autori care au primit drepturi de autor - sa spunem - in luna mai si mai urmeaza sa obtina (eventual) prin noiembrie, sau cine stie cand? deci e pe cap de autor oarecare sau pe cap de autor care obtine venituri constante, lunare din drepturi de autor?

    (+ bursele intra si ele sub incidenta acestei legi sau in cazul lor se ocupa organizatia ce ofera bursa?)

    si, in fine (just in case, ca n-am nici un chef sa fac o plimbare ad hoc in frumoasa localitate natala, care inca imi figureaza pe CI), amenda ar putea fi (in vreun caz) mai mare decat drepturile de autor castigate? :D

    RăspundețiȘtergere
  6. @ddm
    Păi asta e imbecilitatea - ordonanţa e scrisă ca şi cum drepturi de autor ar primi doar cei cu contract de colaborare de durată, deci cu venituri lunare. Nu s-au gîndit că scriitorii au, mai adesea, venituri sporadice.
    Nu cred că bursele intră în categoria drepturilor de autor. Dar da, amenda esre foarte mare 2500-5000 RON!

    RăspundețiȘtergere
  7. Imbecilitatea asta nu e chiar o noutate.
    Cu câţiva ani în urmă, aveam un contract de colaborare cu o firmă, alta decât cea unde eram angajată. Am trecut prin idioţenia asta, am completat declaraţia de venit suplimentar, mi s-a calculat impozitul, l-am plătit. După 2 ani (DOI ANI) mi-a venit o înştiinţare că nu-l plătisem. M-am dus, am arătat chitanţa... Mi se calculase greşit prima dată. Mai aveam de plătit. Plus penalizări pentru întârziere. Noroc că renunţasem la colaborarea aia. Fiindcă oricum aş fi renunţat acum, când le dădeam înapoi aproape tot puţinul pe care-l câştigasem cu 2 ani în urmă.

    RăspundețiȘtergere
  8. Buna dimineata Lucia.Imbecilitatea actualilor guvernanti se vede din...avion, vorba amicului lui George, ala cu carnea. eu tot ma intreb in ultimul timp cand vom atinge punctul critic, ca pana acum ne-au f...t cum au vrut si ...nimic

    RăspundețiȘtergere
  9. @Renata
    Nu e o noutate, dar gradul de imbecilitate a crescut.

    RăspundețiȘtergere
  10. @Cody
    Bună dimineaţa! Punctul critic ar putea fi atins la iarnă, cînd vin facturile de încălzire. Dacă nici atunci...

    RăspundețiȘtergere
  11. Nici, nici !
    :)
    ... este un plan subtil pentru protectia frizerilor, instalatorilor, mecanicilor auto si a manelistilor !
    Am postat doua "manele" ...poate arunci o geana sa-ti mai treca supararea ...
    :(

    RăspundețiȘtergere
  12. da, dar tocmai acea imbecilitate se pare ca ma scoate de tot din ecuatie. de vreme ce am doar venituri ocazionale din drepturi de autor (in nici un caz lunar, repetitiv) e clar ca ordonanta nu e pentru mine. mai am totusi o sansa: facturile de incalzire! :D

    RăspundețiȘtergere
  13. @Brad
    Foarte posibil! Este o ipoteză pe care trebuie s-o luăm în considerare :))

    @ddm
    Nu de tot! Şi veniturile ocazionale intră sub incidenţa ordonanţei, din păcate. Doar că nu există o metodologie separată, din cîte am înţeles. Acum se pare că au anunţat iar altceva :))

    RăspundețiȘtergere

Click pe poză!