miercuri, 18 august 2010

Apocalipsa după Horia. Gârbea

Citiţi excelenta postare a lui Horia Gârbea "Apocalipsul. Acum!" şi apoi să vedem ce se poate face. Dacă se poate.
Presa scrisă moare cu zile şi nici audiovizualul nu se simte prea bine.
De la 6 mai, cînd cel mai mare cititor al "Levantului" a anunţat tăierea salariilor şi pensiilor (iar pentru că pensiile n-au fost tăiate,  a ameninţat ulterior cu impozitarea lor), vînzările de de presă şi carte au scăzut dramatic. Oamenii, pe bună dreptate, fac economii la ce pot şi ei. Întreţinerea trebuie s-o plătească, la alimente şi medicamente nu pot renunţa, dar la o carte, o revistă, un spectacol...  Încasările din publicitate au scăzut şi ele, încă din 2009.
Ordonanţa de urgenţă privind drepturile de autor a dat încă o lovitură scriitorilor, jurnaliştilor, în general celor care gîndesc şi creează. Celor pentru care gramatica limbii române nu este o materie facultativă.
Măsurile de criză luate de conducerile publicaţiilor/editurilor/televiziunilor nu fac decît să prelungească agonia.
Nu-mi spuneţi că "Printul moare peste tot"! E drept, peste tot în lume publicaţiile au probleme. Unele, chiar de mare tradiţie, dispar.
Dar să nu confundăm o tendinţă generală cu ceea ce se întîmplă azi la noi. Măsurile aberante luate de guvern par să aibă două scopuri:
1. distrugerea mogulilor, vinovaţi de toate relele care s-au abătut asupra României de la cucerirea Daciei de către romani încoace şi
2. acţiunea "Ciocu' mic", adică reducerea presei şi audiovizualului la dimensiuni care să convină puterii. Nu prin cenzură, nu prin CNA. Prin măsuri economice care au efectul unui căluş.

A pronunţat cineva cuvîntul dictatură?

8 comentarii:

  1. Dictatura sfertodocţilor.
    Întotdeauna inculţii ajunşi în funcţii înalte au privit cultura ca pe un prezumtiv inamic, singurul în stare să le creeze complexe de inferioritate. Pentru că nu înţeleg, distrug. Istoria este plină de exemple, începînd cu Imperiul Roman pînă în zilele noastre.

    RăspundețiȘtergere
  2. @Matilda
    Aşa este, cultura şi informaţia sunt inamici majori ai oricărei dictaturi.

    RăspundețiȘtergere
  3. macar de ar fi asa poate chiar s-ar farimitza cultura si media in general si ar renaste mai supla, mai underground, mai poaspata, mai deschisa, cu dezbateri mai putin 'semi-orotodoxe' sau 'regizat' intelectuale si in final probabil ar aparea fetze cu adevarat noi si tinere care ar face fatza unui razboi de guerilla impotriva discursului politic si nu opusul de azi ... adica pseudo intelecutali ce-si pling repetat de mila pe tv si prin ziare !

    poate atunci nimeni n-ar mai blama manelizarea culturii fara ca cei care scriu, jurnalesc si gaindesc sa nu se uite la proprii pantofi intii in idea ca nu pun pe tapet o cultura si o jurnalistica care are vreo legatura cu altceva decit propria marire si propriul tron !!

    mici dictatori (de ambele sexe) sunt peste tot nu numai la cotroceni air mass media e renumita in a-i incuba ! cu cit se pirlesc mai multi cu atit mai bineee pentru nou si in numele a ce poate fi nou ... insa stim cu toti ca in Ro nimic nu e ce pare deci sunt sigur ca anacronismele mass-mediei si 'culturii de bucuresti' vor reverbera inca ca big bangul!...

    RăspundețiȘtergere
  4. @UnSoricel
    N-am prea înţeles ce vrei să spui, poate din cauza greşelilor de ortografie şi a cacofoniilor.

    RăspundețiȘtergere
  5. nu ma mira ... dar nu-ti cer sa ma emancipezi .. sunt convins ca n-ai cum sa intzelegi din coco..nul tau si al 'culturii inalte romane' plus ca ce te faci daca-ti scurcircuitezi gramatica perfecta dar complet futila!?... urmeaza cenzura?? probabil

    RăspundețiȘtergere
  6. @UnSoricel
    N-am vorbit de "cultura înaltă".

    RăspundețiȘtergere

Click pe poză!