joi, 11 octombrie 2007

Doamna cu pisicile

Doris Lessing a primit premiul Nobel pentru literatură astăzi, 11 octombrie 2007. Televiziunile noastre au privirile, desigur, în altă parte. Un ministru e filmat la o cafenea cu un fost ministru, TVR prezintă filmul pe care l-a primit gata montat şi subtitrat. Ministrul devine şi el fost ministru, alt subiect nu mai există.
Doris Lessing a primit premiul Nobel pentru literatură astăzi, 11 octombrie 2007. Peste 11 zile urmează să împlinească 88 de ani. Este, se pare, cea mai în vîrstă premiantă Nobel - ar mai fi cineva mai bătrîn, dar nu la literatură. A fost - este - o mare figură. A scris romane de stînga, cărţi feministe, mai apoi a trecut la science fiction şi thriller psihologic. A scris şi despre pisici. O personalitate complexă şi controversată.
În motivaţia Comitetului Nobel se spune că premiul este obţinut de "that epicist of the female experience, who with scepticism, fire and visionary power has subjected a divided civilisation to scrutiny". "Şi-au schimbat părerea despre mine", a declarat Doris Lessing cînd a auzit ştirea. În anii '60 i se dăduse de înţeles că nu era şi nu va fi în graţiile juriului.
Bineînţeles că decizia Comitetului Nobel va fi contestată de critici din diverse ţări, care vor explica, vor demonstra cît de bine era dacă lua altcineva premiul.

Doris Lessing a primit premiul Nobel pentru literatură astăzi, 11 octombrie 2007.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Click pe poză!