luni, 18 aprilie 2011

Noua Constituţie a fost adoptată

În Ungaria.
Viktor Orban, mai iute de majoritate parlamentară decît Băsescu, a rezolvat chestiunea. Noua Constituţie a Ungariei a fost adoptată azi de Parlamentul de la Budapesta. Am găsit cu greu ştirea pe Hotnews, o prescurtare a celei de Le Monde cu AFP şi Reuters. Citiţi şi vă îngroziţi!
Se pare că, într-adevăr, ora de democraţie s-a terminat.
Mă bucur doar că la noi, spre deosebire de Ungaria, Constituţia trebuie aprobată prin referendum. Iar referendumul constituţional nu poate avea loc atunci cînd vrea muşchii matrozului, ci fix la 30 de zile după adoptarea sa de către Parlament. Nici în Parlament nu va fi prea simplu. Iată ce zice Constituţia:
ARTICOLUL 151
(1) Proiectul sau propunerea de revizuire trebuie adoptată de Camera Deputaţilor şi de Senat, cu o majoritate de cel puţin două treimi din numărul membrilor fiecărei Camere.
(2) Dacă prin procedura de mediere nu se ajunge la un acord, Camera Deputaţilor şi Senatul, în şedinţă comună, hotărăsc cu votul a cel puţin trei pătrimi din numărul deputaţilor şi senatorilor.
(3) Revizuirea este definitivă după aprobarea ei prin referendum, organizat în cel mult 30 de zile de la data adoptării proiectului sau a propunerii de revizuire.

Portocaliii nu au două treimi din numărul membrilor fiecărei Camere. V-am spus că Viktor Orban e mai iute de majoritate parlamentară. Îl ajută şi faptul că în Ungaria Parlamentul este unicameral. Hm, parcă am mai auzit eu despre unicameral... Vă amintiţi cumva?

9 comentarii:

  1. Si ar mai fi ceva: In Ungaria parlamentul a putut adopta legea pentru ca au vot uninominal. Fidesz-ul lui Orban a avut 55% din voturi, dar din cauza uninominalului neproportional asta s-a transformat in aproape 70% la suta in parlament, mai mult decat cele doua treimi necesare.
    Si Basescu si altii vor uninominal...

    RăspundețiȘtergere
  2. Mă tem că şi la noi e funcţie de funcţie :
    1. Călcarea în picioare a art. 151, ca a întregii Constituţii, prin subterfugii băsesco-anastasiene ;
    2. Crearea, prin mijloace obscure, a unei noi majorităţi parlamentare.
    Şi într-un caz, şi în celălalt, s-au creat precedente.

    RăspundețiȘtergere
  3. @transildania
    Aşa este. Ciudată sincronizare, nu?

    RăspundețiȘtergere
  4. @Matilda
    Cu ajutorul DNA şi ANI s-ar putea să obţină o majoritate, deşi sper să nu.
    Cu termenul constituţional de 30 de zile e mai complicat. Doar dacă discuţiile din Parlament pe tema revizuirii Constituţiei se vor lungi pînă în 2012, ceea ce nu e imposibil.

    RăspundețiȘtergere
  5. Dar Basescu nu-si doreste atat de mult sa schimbe Constitutia (o poate incalca si pe asta cat vrea) cat vrea sa aduca in derizoriu tema schimbarii Constitutiei. Asta e grav.

    RăspundețiȘtergere
  6. @Lilick
    Da, de fapt duce în derizoriu însăşi ideea de stat. Totuşi, chiar mă tem că are intenţia să schimbe Constituţia.

    RăspundețiȘtergere
  7. Lucia, noi, romanii, avem o ... constitutie mai astenica!(?)

    RăspundețiȘtergere
  8. Si daca-si asuma Boc raspunderea? :)

    RăspundețiȘtergere
  9. @Augustin Rădescu
    Vom vedea!
    @limpede
    Nu se poate asuma răspunderea guvernului pe o lege constituţională. Am citat în text articolul despre procedura de revizuire.

    RăspundețiȘtergere

Click pe poză!