luni, 4 aprilie 2011

Asumare la duzină

Aud că guvernul iar vrea să-şi asume răspunderea. Ar fi a douăsprezecea asumare a premierului Boc. Cum ziceam, duzina.
Originalitatea demersului o constituie faptul că guvernul vrea să-şi asume răspunderea pentru o lege prin care să anuleze o hotărîre a justiţiei. Este vorba de salariile pe care profesorii le-au cîştigat în instanţă.
Sigur, premierul s-a obişnuit să încalce Constituţia. Dar legiferarea nerespectării unei hotărîri a justiţiei echivalează cu anularea separaţiei puterilor în stat. Sigur, de vreo 6 ani separaţia puterilor în stat a fost anulată de facto, vedem asta zi de zi. (un exemplu ar fi duzina de care vorbeam mai sus)  Să o anulezi însă de jure mi se pare cam exagerat. Chiar să nu-şi fi dat seama profesorul de drept constituţional Boc?
Îi amintesc ce scrie în Constituţia României, articolul 1, alineatele 4 şi 5:
(4) Statul se organizează potrivit principiului separaţiei şi echilibrului puterilor - legislativă, executivă şi judecătorească - în cadrul democraţiei constituţionale.
(5) În România, respectarea Constituţiei, a supremaţiei sale şi a legilor este obligatorie.
Ei, şi? Parcă-i văd la televizor pe judecătorii de la Curtea Constituţională, în robele lor vişinii (parcă vişinii sunt, nu?), declarînd că legea cu pricina este constituţională.
Mai bine mă întorc la AXN.

5 comentarii:

  1. Atata timp cat R Anastase fura voturi pe fata "pentru ca oricum asa s-a procedat mereu", nu trebuie sa ne mai mire nimic.

    RăspundețiȘtergere
  2. @tudor
    Nu mă miră. Dar n-aş vrea ca România să fie suspendată sau chiar exclusă din UE.

    RăspundețiȘtergere
  3. pentru UE suntem mana cereasca, contributor net. platim cotizatia obligatorie, dar nu suntem capabili sa atragem aproape nimic din fondurile puse la dispozitie inspre proiecte romanesti.cata vreme lui tanti UE inca ii suntem de folos, n-o sa ne sanctioneze defel. si cata vreme lui nenea SUA o sa-i servim drept maimutoi de manevra si iobagi ieftini pentru multinationalele lor dornice de piete de consum, nici nenea SUA n-o sa ne sanctioneze defel.
    singurii sanctionati grav, din pacate, vor fi cetatenii simpli, ciuruitii care au vazut si inainte de alegeri ce va urma si... n-a contat! :(

    RăspundețiȘtergere
  4. N-am înţeles ce vrea guvernul : asumare, sau asomare ?

    RăspundețiȘtergere
  5. si eu tot la constitutie si la principiul separatiei puterilor in stat m-am gandit.
    in plus, eu am auzit (de la tata, care-i prof, deci direct interesat) ca aceasta lege sau ce-o fi, care sa anuleze o hotarare judecatoreasca, vor s-o puna in vigoare retroactiv. stau si eu si ma gandesc, cu principiul ala care zicea "legea stabileste numai pentru viitor, ea nu retroactiveaza, cu exceptia legii penale mai favorabile" ce naiba s-a intamplat? a disparut in ceata marii de acu' 11 ani cand toceam eu la "constitutional"?
    nu stiu de ce, dar nu pot sa comentez decat ca "anonim". deci ma semnez,
    andreea.

    RăspundețiȘtergere

Click pe poză!