duminică, 29 ianuarie 2012

Axa Berlin, Cotroceni, Ploieşti, Sinaia

VIVAT CARAGIALE!

Luni, 30 ianuarie, 2012, se împlinesc 160 de ani de la naşterea lui I. L. Caragiale. Evenimentul va fi marcat la Clubul Dramaturgilor luni la ora 18, în Sala Oglinzilor de la Uniunea Scriitorilor, printr-un spectacol-lectură cu piesa "Vivat Caragiale! (Axa Berlin, Cotroceni, Ploieşti, Sinaia)" de Dinu Grigorescu.

Cu: Julieta Strâmbeanu Weigel, Candid Stoica, Florin Anton, Profira Serafim, Maria-Magdalena Chihaia, Răzvan Rotaru.
Regia: Mihai Lungeanu

Intrarea liberă

Sunteţi invitaţi cu toţii, evident.

miercuri, 25 ianuarie 2012

Curtea Constituţională a făcut ce trebuie. Acum să facă şi guvernul la fel.

Cum spuneam ieri, mai repejor şi toţi deodată. Inclusiv proaspăt-numitul ministru de externe.

luni, 23 ianuarie 2012

Guvernul demisionează. În rate.

A început cu Baconschi, aflat la Bruxelles. Se pare că prin sms, că roamingul e scump. Nu era mai ieftin să-l sune înainte să plece? Sau în loc de?
OK, l-au demisionat. Urmează şi ceilalţi, probabil. În rate. Probabil ca să dea de lucru moderatorilor de tocşouri. Ar fi preferabil să demsioneze în bloc. Ar fi mult mai eficient şi cu costuri mai mici pentru toată lumea.

Şi cu retragerea/amânarea proiectelor legislative impopulare, văd că se procedează tot în rate. Ba legea sistemului. sanitar, ba taxa de primă înmatriculare... Ăştia n-au aflat că la rate plăteşti şi dobîndă? Iar dobînda te poate costa mai scump.

Deci, mai repejor, vă rog, şi toţi deodată!


Nimic despre piaţă. Aproape nimic.

Fie că mergeţi sau nu la  în piaţă, citiţi postarea Simonei. Găsiţi acolo un text de Noam Chomsky, „Cele zece operaţii pe creier deschis“, din care vă ofer aici prima operaţie:
 "Să distragi permanent aten­ţia de la problemele sociale reale, îndreptând-o către subiecte mi­no­re, dar cu mare impact emo­ţio­nal. Poporul trebuie să aibă mereu mintea ocupată cu altceva decât cu problemele lui adevărate".
Sună a ceva cunoscut, nu?
 Despre piaţă nu scriu, pentru că n-am fost încă acolo. Tot ce ştiu este de pe bloguri şi FB, că la televizor şi acum tot la filmuletze poliţiste mă uit. Cînd am timp. Dar poate, într-o zi...

marți, 17 ianuarie 2012

Se închide Wikipedia!

Dar nu de tot, fiţi pe pace!
Miercuri, 18 ianuarie, Wikipedia (în engleză) se închide pentru 24 de ore. O wiki-grevă, cum ar veni. În semn de protest faţă de un proiect de lege aflat în discuţia Camerei Reprezentanţilor din SUA. Legea se vrea împotriva pirateriei, dar este percepută ca posiblă cenzură. Citiţi în Le Monde, dacă vreţi mai multe detalii.

luni, 16 ianuarie 2012

Victorie!

O victorie personală, nu cea pe care o aşteptăm cu toţii.
Dar pentru mine e o victorie importantă: azi am terminat de tradus piesa "Troilus şi Cresida" de William Shakespeare. Va apărea în volumul V al integralei Shakespeare (coordonator George Volceanov), alături de "Negustorul din Veneţia" tradus de Horia Gârbea.
Evident, mai am de lucru la text, de revăzut, de controlat, de corectat. Dar voi avea, în perioada următoare, ceva mai mult timp pentru altceva decât Shakespeare - ordine prin casă, mers la piaţă, cafele, meetinguri :), lecturi, spectacole etc. Poate chiar şi pentru blog. Poate chiar şi pentru politică. Zice Shakespeare undeva în "Troilus şi Cresida" că oamenii "apelează la anarhie, pentru că politica a ajuns să aibă o proastă reputație". Da, da, da...

duminică, 15 ianuarie 2012

Adevăratul început al sfârşitului lor?

That is the true beginning of their end...
Protestele din aceste zile ar putea chiar însemna adevăratul început al sfîrşitului lor. Să sperăm că aşa va fi.
----
Da, ştiu, e ziua lui Eminescu, e şi ziua culturii naţionale, iar eu m-am găsit să citez din Shakespeare, ba mi-am permis să şi modific versul. Nu-i nimic, Shakespeare nu se supără. 

Numai războaie şi curvăsărie! Nimic altceva nu mai prinde la public

"Numai războaie şi curvăsărie! Nimic altceva nu mai prinde la public." Aşa zice Tersit în "Troilus şi Cresida".
 Ce bine ştia Shakespeare cum e cu ratingul!

marți, 10 ianuarie 2012

Acuzaţia de stîngism

Nu ştiu dacă dr. Raed Arafat se consideră un om de stînga. Dar dacă a respecta Constituţia României (care zice că România e un stat social şi acest stat ocroteşte sănătatea cetăţenilor) şi a-ţi păsa de viaţa oamenilor înseamnă a fi de stînga, atunci este.
Matelotului i se rupe de Constituţie, iar oamenii îi sunt dragi numai când au ştampila în mână. El nu este nici de stînga (dovadă că distruge, metodic şi aplicat, toate instituţiile statului social), nici de dreapta. E de nimic.

P.S. pentru cei interesaţi de reforma sistemului sanitar, de citit propunerile lui Constantin Gheorghe.

luni, 9 ianuarie 2012

Zeul ban e domnitor...

Ascultaţi aria lui Mefisto din opera "Faust" de Gounod. Sigur, muzica e sublimă, dar vreau să vă atrag atenţia asupra textului, aşa că am ales o variantă cu subtitrare în engleză şi o veche înregistrare în limba română, în interpretarea lui Petre Ştefănescu-Goangă.
Ce m-a apucat? Uite-aşa, n-am avut ce face şi m-am uitat la televizor duminică la ora 13, la instigarea Chinezului, care, invitat într-o emisiune, ne-a cerut să-l criticăm constructiv. Pe Cristi nu prea am de ce să-l critic, a prestat corespunzător, dar emisiunea...
Ascultaţi aria, urmăriţi textul şi mai vorbim.
Şi în română, atenţie la text!

Emisiunea era o dezbatere despre noul proiect de lege a sănătăţii. O lege criminală, care pune în pericol sănătatea publică în general şi cîteva milioane de români în particular - milioane de oameni care vor ieşi din sistemul de sănătate pentru că nu-l vor putea plăti. Deci, un subiect serios, care trebuie discutat serios.
După vreo jumătate de oră sau chiar mai puţin, dezbaterea serioasă a fost întreruptă de un eveniment epocal: aterizase avionul unui om de afaceri ucrainean, proprietarul echipei de fotbal Şahtior Doneţk, venit să-l viziteze la spital pe Lucescu, antrenorul echipei respective.
Nu mai e nevoie să spun că emisiunea s-a fîsîit, că toată lumea a uitat de subiectul care privea sănătatea a milioane de români, atenţia publicului fiind deturnată spre starea de sănătate a unuia singur, dar mai ales spre miliardele vizitatorului acestuia.
Să ne înţelegem: nu am nimic împotriva lui Lucescu, îi doresc sănătate. Nu am nimic nici împotriva lui Ahmetov, nu e o ruşine să ai bani, chiar şi miliarde.
Ceea ce m-a enervat şi m-a dus cu gîndul la aria lui Mefisto a fost însă atitudinea unor jurnaliste (moderatoarea emisiunii şi două reportere, una la aeroport, alta la spital), care salivau şi chiar păreau să aibă orgasme multiple cînd vorbeau despre miliardele ucraineanului. Nu mai conta că se desfiinţează SMURD, că o mare parte a populaţiei României va fi lipsită de asistenţă medicală... Ce ne facem, fetelor?

Ah, din păcate, nu e vorba numai despre fetişcanele astea. Mulţi oameni, prea mulţi, se închină viţelului de aur...

Later edit:
Încă un link, pus la dispoziţie de dlnimeni, cu o arie din "Mefistofele" de Arrigo Boito. În directă legătură cu subiectul.



Click pe poză!