miercuri, 28 iulie 2010

Să explorăm grădina din Carpaţi!

Gata, s-a terminat cu lendovcioisul, n-a dansat decît o vară, toamnă, iarnă, primăvară, n-a costat decît... Dar cine se mai întreabă cît a costat? La coş cu lendovcioisul, avem, din cîte am aflat, un nou slogan turistic, "Explore the Carpathian garden!" Adică pe româneşte... ei, aici e problema. Peste tot am citit "Exploraţi grădina carpatică!" - sună cam rău, de acord. Probabil traducerea a fost făcută de dl. Google, pe bani grei. "Grădina Carpaţilor" ar suna mai bine. Ce-i drept, cam retro. Sinaia era numită cîndva "Perla Carpaţilor". Sau "Grădina din Carpaţi", cum am spus în titlu. OK? Nu mai insistăm.
Acum să trecem la fondul chestiunii. Mă pun în pielea unui amator de destinaţii exotice, să zicem un japonez sau un chinez sau un australian. Atras de slogan, vine să exploreze grădina. Nu poate circula prea mult, pentru că autostrăzi nu sunt şi nu vor fi prea curînd. Normal! Unde-aţi mai văzut autostradă în grădină? Partea proastă e că "Grădina din Carpaţi" e plină de buruieni otrăvitoare, de urzici şi de scaieţi, ceea ce nici măcar pe amatorii de peisaje exotice nu văd cum i-ar atrage. Partea şi mai proastă este că va rămîne aşa. Pînă la schimbarea grădinarului-şef.

21 de comentarii:

  1. Esti tu rea pur si simplu. Si nici nu stii sa apreciezi frumosul...

    RăspundețiȘtergere
  2. @lady2bug
    Da, recunosc, sunt rea şi nu ştiu să apreciez frumosul. :))

    RăspundețiȘtergere
  3. Mie mi se pare extraordinar brandul!
    Habar n-aveam de grădina asta. Singura pe care o ştiu eu e Grădina Icoanei.
    ...Şi am umblat ceva prin Carpaţii româneşti.

    RăspundețiȘtergere
  4. Cred că este vorba despre ţigările Carpaţi !

    RăspundețiȘtergere
  5. @Renata
    De grădina zoologică ai uitat? :))

    @Matilda
    Hm, sau bicicleta "Carpaţi". Ar mai fi pistolul "Carpaţi", dar nu cred că la asta s-au gîndit. :D

    RăspundețiȘtergere
  6. N-am uitat-o, Lucia! Dar mi-e teamă că dacă pomeneam de grădina zoologică şi nu ziceam nimic de aia botanică, o nedreptăţeam pe ultima. Dacă ziceam şi de "botanică", oameni răi ar fi putut interpreta într-un mod nu tocmai ortodox... :)
    D-aia m-am rezumat la nevinovata Grădina Icoanei.

    RăspundețiȘtergere
  7. @Renata
    Ai dreptate. Rămîne Grădina Icoanei. :))

    RăspundețiȘtergere
  8. Deci Duduia s-a dus pana la Shanghai ca sa promoveze Gradina Icoanei?

    RăspundețiȘtergere
  9. @Lilick
    De ce nu? E o grădină frumoasă :))

    RăspundețiȘtergere
  10. Turism de botez și cununie, Lucia! Aici, în grădina (carpatină a) Raiului! :))

    RăspundețiȘtergere
  11. @Mana
    Da, mi-a plăcut asta! :))

    @Cody
    Bună dimineaţa!

    RăspundețiȘtergere
  12. Cam stângaci sloganul şi clipul promoţional.Şi Miss Turisticus apare cam des în el.... Nu cred că nu avem în ţară oameni capabili să creeze ceva mai frumos.

    RăspundețiȘtergere
  13. @Adrian SM
    Poate că avem. Dar cine are nevoie de ei? :(

    RăspundețiȘtergere
  14. Soro, bună asta cu Grădina. Io mă gândesc că ăștia or vrea să atragă turiștii cu zarzavaturile din grădină, părerea mea. Adânc...

    RăspundețiȘtergere
  15. @Tanti Jeni
    Foarte adînc. E posibil ce spui cu zarzavaturile, dar ce ne facem că sunt pline de buruieni! :))

    RăspundețiȘtergere
  16. Nu gradinarul sef e problema, ci ailalti mai mici, vreo 20 de milioane. Sefi am tot schimbat, dar noi nu prea ne-am schimbat. Inca mai scuipam pe jos si aruncam gunoiul pe geamul masinii. Ori pt asta nu Basescu e de vina.

    RăspundețiȘtergere
  17. @Night Elf
    Nu sunt de acord. Exemplele de comportament necivilizat pe care le dai sunt reale şi regretabile, dar nu astea îndepărtează turiştii.

    RăspundețiȘtergere
  18. Silvu ple, Lucia.

    Mult zgomot pentru nimic. Te-am citit de ieri, dar nu vroiam să cad în capcană, comentând subiectul, şi nu din cauză că ceea ce scrii ar fi lipsit de logică, ar fi prost scris, sau că nu aş fi de acord cu tine, ci pentru că aş fi fost tentat să scriu din punctul de vedere al unuia care are ceva experienţă practică în domeniul comunicării, al marketingului.
    Cineva ar putea zice: n-ai vrut, dar acum o faci. Nu comentez, doar constat, ca unul care nu se pricepe. Şi ce constat? Ce văd: o grădină plină de bălării cât casa, ori dacă e grădină – pe vremea mea terasele erau numite tot grădini, dar de vară – are un gard, dar gardul e făcut palancă, iar dincolo de gardul făcut palancă nişte şanţuri îmburuienite pe margini, numite pompos drumuri, unde mă cufund în noroi până la genunchi şi unde dau peste conaţionali de-ai mei, nu romi, plini de îndemnuri amabile de genul “hai, bre, dă şi matale de o litră!”, deşertate pe gură în timp ce se încheie la prohab.
    Şi ce mai constat, plimbându-mă de această dată pe internet, că Le Monde are interes pentru ROMânia numai prin prisma lamei buldozerului, că dând căutare pe http://fr.expo2010.cn , la Shanghai, pentru Pavillon Roumanie, îmi iese “Résultats:0 un total d'environ”.
    Eh, până la urmă l-am găsit – pavilionul, nu buldozerul – află şi tu ce aflai eu: “Mărul verde” îşi va schimba culoarea seara! Iaca de vezi minune! Şi încă ceva, poate că te interesează: ”La Pavillon de Kiribati ả l’honneur”.
    Dacă însă vrei să afli ceva despre ce trebuie să ştie un turist francofon ce ar fi tentat să vină în ROMânia, te rog să deschizi ultima ediţia din “Guide du Routard – Roumanie, Bulgarie”.
    Vorba lui Codeus: o zi bună! Dacă mai e posibil.

    RăspundețiȘtergere
  19. Si eu care credeam ca e tradus din romaneste si de aia suna asa prost in engleza ! Cum s-ar zice credeam ca e gaselnitza blondei si engleza de buzau care i-a dat ghes, cum garden-u e cel cu zarzavaturi si flori in engleza si nu prea lasa loc de metafora ca in romana... Altfel spus nu stiu pe nimeni insa in romana sa spuna ca ma duc sa dau o tura prin gradina Carpatica, sau ma duc sa dau o tura prin gradina Carpatilor, ca romanii nu prea sunt exploratori de felul lor !..

    Se pare ca nimeni n-a remarcat ca mai nou avem culoarea verde ca brand (cindva interzisa) deci probabil .. ne-am emancipat... (ca sa nu zic si putin oranj probabil in idea sa intre in subconstient) ...

    Si cel mai adevarat, cum de nimeni nu remarca ca brandul cel mai solid si valabil a fost construit demult ii spunea 'Romania Pitoreasca' si era tradus frumos in orice limba si ne reprezinta inca cel mai bine defapt!

    RăspundețiȘtergere

Click pe poză!